18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPresedintele si PNL - linistea dinaintea furtunii

Presedintele si PNL – linistea dinaintea furtunii

Razboiul dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni a inregistrat, in ultima perioada, un armistitiu. Insa dupa raportul de tara este foarte plauzibil ca razboiul sa reizbucneasca la scena deschisa.
Unul din fronturile principale ale razboiului este legat de Strategia de Securitate Nationala elaborata de Palatul Cotroceni. La nivelul opiniei publice nu este foarte clara diferenta dintre strategie si cele sase legi ale sigurantei nationale. Diferenta este ca, din punct de vedere legal, presedintele Traian Basescu nu are drept la initiativa legislativa, iar cele sase legi au fost trimise ilegal la Parlament, dar este obligat sa prezinte Parlamentului strategia de securitate nationala in termen de sase luni de la instalarea in functie. In Romania, obligativitatea unei astfel de strategii a fost introdusa la solicitarea aliatilor occidentali, care vor sa stie care este viziunea oficiala in domeniu a administratiei aflate la putere.
Unul din paragafele cele mai delicate se refera la definirea “bunei guvernari” ca risc la adresa sigurantei nationale. Liberalii vad in acest paragraf o portita pentru ca presedintele sa-l sanctioneze pe Tariceanu pentru actiunile Guvernului pe motiv de afectare a sigurantei nationale. Din acest motiv, liberalii au cerut presedintelui sa elimine din strategie paragraful cu pricina. Liberalii ameninta ca, in caz contrar, strategia nu va trece de Parlament. Ei spun ca se bazeaza pe sprijinul celorlalte partide, cu exceptia PD. Ca o mostra a posibilitatilor parlamentare ale PNL, liberalii au blocat “drafturile” trimise de CSAT in ceea ce priveste legile sigurantei nationale.
Comisia SRI, condusa de liberalul Radu Stroe, a decis sa nu discute proiectele respective. Proiectele au fost blocate si la nivelul comisiilor de aparare. Parlamentarii din comisia de aparare a Camerei au decis sa nu discute materialele pana cand nu vor fi desecretizate. Culmea ironiei, presedintele comisiei, democratul Mihai Stanisoara a fost mandatat sa-i ceara presedintelui Traian Basescu desecretizarea legilor.

Razboiul dosarelor

Pe de alta parte, liberalii spun, neoficial, ca se asteapta la atacuri la baioneta, pe care ei le considera ca dirijate de la Palatul Cotroceni. De altfel, un prim semnal a fost deja transmis, ce-i drept “cifrat”. In timpul negocierilor pentru voturile necesare alegerii lui Bogdan Olteanu ca presedinte al Camerei Deputatilor, democratii au solicitat, printre altele, postul de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul. Tariceanu a refuzat. Insa, de abia a fost oficializat primul nume pentru acest post, cel al deputatului Titu Gheorghiof, si au aparut informatii ca presedintele Basescu nu doreste sa semneze nominalizarea sa pentru ca ar avea un dosar negativ. Insa, Gheorghiof a fost detinut politic si varianta cea mai vehiculata este cea potrivit careia serviciile au dat dovada de exces de zel in privinta sa.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă