18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPremier de sacrificiu

Premier de sacrificiu

Theodor Stolojan este persoana cea mai potrivita pentru a deveni prim-ministru in locul lui Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri fostul presedinte liberal Valeriu Stoica. Practic, el este primul care anunta oficial o varianta care circula de mai multa vreme in culisele politice. Si anume aceea ca Traian Basescu vrea un alt prim-ministru decat Calin Popescu Tariceanu, confirmand zvonurile care au circulat in legatura cu numele cel mai vehiculat – cel al lui Theodor Stolojan. Stoica a cerut ca dupa rezolvarea crizei inundatiilor Tariceanu sa demisioneze.

Valeriu Stoica sustine insa ca desemnarea lui Stolojan ar trebui sa se produca fara efectuarea de alegeri anticipate: “Actuala putere a ratat momentul optim pentru efectuarea alegerilor anticipate. Procedurile trebuiau declansate in luna martie, dar atunci conducerea PNL s-a opus. Acum importanta este solutionarea crizei inundatiilor. In plus, nu se stie cum ar fi posibil sa se faca anticipate daca PC si UDMR se opun”.

Rechizitoriu

Fostul presedinte liberal i-a intocmit lui Tariceanu un veritabil rechizitoriu, reamintind ca la Congresul PNL din luna februarie actualul prim-ministru si-a asumat responsabilitatea pentru eficientizarea partidului. “Acum trebuie sa raspunda, sa suporte consecintele. Trebuie sa faca pasul inapoi. In trei zile a facut cinci erori grave. Trebuie sa fie cineva raspunzator pentru ceea ce se intampla in PNL”, si-a explicat Stoica demersul. El a intocmit si scenariul plecarii lui Tariceanu de la Palatul Victoria: “In aceasta perioada Guvernul trebuie sa ajute oamenii care au de suferit din cauza inundatiilor. Dupa ce va trece aceasta perioada, formula guvernamentala trebuie consolidata prin venirea lui Stolojan”.
Pe de alta parte, schimbarea conducerii PNL nu ar fi oportuna la ora actuala. Valeriu Stoica sustine ca prioritara trebuie sa fie refacerea credibilitatii guvernarii, iar problema conducerii PNL trebuie rezolvata de liberali in viitor.

Gheorghe Flutur, varianta de rezerva

Pe de alta parte, in ultima perioada au circulat informatii neoficiale privind faptul ca Traian Basescu l-ar putea propune pe ministrul Gheorghe Flutur premier interimar. In plus, tot Flutur ar urma sa fie cel desemnat sa se prezinte in Parlament ca sef al Guvernului care sa pice de doua ori. Ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a insistat pe faptul ca ar fi normal ca Tariceanu sa fie desemnat premier interimar si tot el sa fie persoana care sa se prezinte in Parlament cu Guvernul care sa pice.
Aceste contradictii intre informatiile care circula au o explicatie in scenariile diferite pe care le-ar avea Palatul Cotroceni si conducerea PNL. Surse liberale afirma ca Tariceanu incearca din rasputeri sa fie si premier interimar, si cel care se prezinta in fata Parlamentului cu guvernul care va pica, pentru a evita orice surprize. “Tariceanu se teme de eventualitatea ca Gheorghe Flutur sa se prezinte in fata Parlamentului si sa primeasca un vot pozitiv”, au afirmat sursele citate. In aceasta eventualitate, Gheorghe Flutur ar putea deveni premier fara anticipate. El ar putea ramane la Palatul Victoria pana in luna octombrie, cand Traian Basescu l-ar putea inlocui cu premierul adevarat, ca sa fie Theodor Stolojan.

Liderii PNL il resping pe Stoica

Conducerea PNL a respins insa toate atacurile impotriva partidului si liderilor sai, venite din orice parte si pe orice tema, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu. Reprezentantul conducerii PNL s-a referit inclusiv la afirmatiile lui Valeriu Stoica. “PNL are o conducere legitim aleasa si isi reafirma soliditatea si unitatea. Exista multe presiuni asupra conducerii partidului, pe care le respingem, intrucat in aceasta perioada avem altceva de facut”, a anuntat Nicolaescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă