13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPonta&Antonescu au încercat să forţeze sancţionarea României

Ponta&Antonescu au încercat să forţeze sancţionarea României

Într-o tentativă fără precedent de delegitimare a actualei puteri, Victor Ponta şi Crin Antonescu au încercat să determine Parlamentul European să adopte o rezoluţie care să condamne „regimul‘‘ de la Bucureşti şi care să ducă în cele din urmă la adoptarea de sancţiuni împotriva României. În acest scop, Ponta a prezentat informaţii false socialiştilor şi liberalilor europeni care ar demonstra că România alunecă spre dictatură la fel ca Ungaria lui Viktor Orban.

Victor Ponta este protagonistul unui demers de politică externă fără precedent prin gravitate, care se învecinează cu trădarea intereselor naţionale. Ponta a încercat luni la Strasbourg să îi convingă pe liderii socialiştilor şi liberalilor europeni să asocieze România Ungariei şi să determine adoptarea unei rezoluţii care să condamne guvernul de la Bucureşti ca măsură prealabilă adoptării unor sancţiuni împotriva României. „Este deja declanşată procedura pentru Ungaria şi o vom declanşa probabil mâine sau poimâine, la solicitarea celor două grupuri, pentru România, o rezoluţie care să sancţioneze încălcările standardelor democratice în Ungaria şi în România şi să analizeze care pot fi sancţiunile de la nivel european. Sper să nu ajungem atât de departe cum prevede art. 7 din Convenţie, sa fie vorba de tăieri de fonduri, de suspendarea României din diverse foruri europene‘‘, a declarat Ponta la Strasbourg. În realitate, forţând asocierea cu Ungaria, Ponta a demonstrat că exact acest lucru speră să se întâmple. Proba este expresia “VOM declansa” unde “vom” tradeaza participarea activa a USL la acest demers. Problema este că pentru a-şi atinge scopul, Victor Ponta a minţit.

Mecanismul manipulării

Parlamentul European avea în program o dezbatere pe marginea situaţiei din Ungaria pentru miercuri. Marţi, Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurii de infringement împotriva Ungariei, căreia i se reproşează trei abateri de la normele europene: punerea în pericol a independenţei Băncii Naţionale şi independenţei Justiţiei prin prevederile noii Constituţii ungare şi ameninţările la adresa libertăţii de expresie care decurg din noua lege a mass-media intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut. Pentru că nu avea o Constituţie sau o lege a presei similară cu cea ungara de pus pe masa cu care să se prezinte în faţa liderilor socialişti şi europeni, Ponta a prezentat un material semnat de el şi de Antonescu în care enumeră aceleaşi acuzaţii neprobate despre „încălcarea Constituţiei‘‘ de către Traian Băsescu, adoptarea legilor prin asumare, „modificarea sistemului de justiţie “fără consultare‘‘. Pentru a sublinia caracterul autoritar al actualei guvernări, Ponta a vorbit de „zeci de mii de oameni‘‘ care ar fi ieşit în stradă să îşi exprime nemulţumirea şi care ar fi fost supuşi unei represiuni dure de către regim. Aşa cum a remarcat Monica Macovei miercuri, Ponta a minţit atunci când a pretins că USL nu este implicată în organizarea protestelor. În plus a minţit atât atunci când a vorbit despre „zeci de mii de oameni‘‘ cât şi atunci când a caracterizat drept “repesiune” confruntările de duminică seara dintre jandarmi şi ultraşi. Mai mult, pentru a demonstra presupusa limitare a libertatii presei, Ponta a pretins în mod cu totul fals că Televiziunea Română nu a transmis imagini şi informaţii despre proteste. TVR are un program care transmite aproape non-stop ce se intampla in piata.

Eşec

Demersul lui Ponta a fost un eşec. Deşi socialiştii au făcut eforturi în luările de cuvânt de miercuri să asocieze situaţia din România celei din Ungaria, în special prin vocea europarlamentarilor PSD, dintre care s-a remarcat vicepreşedintele Corina Creţu, dar şi a unor colegi străini – dintre care un italian care a denunţat urmărirea politicienilor de către un misterios „serviciu operativ‘‘ – această cuplare forţată nu a reuşit. În prezent, nu este clar nici că va exista o rezoluţie pentru Ungaria în luna februarie, nici măcar dacă aceasta va trece, darămite una pentru România, aşa cum a anunţat Ponta. Şi chiar dacă ea ar exista, ca sa fie adoptata va trebui să fie votată de majoritatea formată de Partidul Popular European din care fac parte PDL si UDMR.

Există preşedinţi şi socialişti

Ceea ce a reuşit însă Ponta a fost să îi mobilizeze pe europarlamentarii socialişti şi liberali. Miercuri, fostul lider al socialiştilor Martin Schulz, proaspăt ales cu o zi înainte preşedinte al Parlamentului European, a recomandat guvernului român într-o conferinţă de presă să ia în serios revendicările protestatarilor. Această atitudine partizană reprezintă o îndepărtare de la uzanţele PE, care cer ca preşedintele legislativului european să nu facă politică partizană. Potrivit europarlamentarului Traian Ungureanu acest episod dovedeşte că „un preşedinte poate fi în regulă aşa cum a fost Jerzy Buzek sau poate fi socialist‘‘. Pe urmele lui Schulz au călcat ieri proaspătul lider al grupului socialist, Hannes Swoboda, care a cerut „dialog‘‘ cu protestatarii, şi preşedinţii liberal, Graham Watson şi socialist Serghei Stanişev care au cerut „alegeri anticipate‘‘. Dacă Watson „şi-a exprimat speranţa‘‘ că acestea vor fi organizate, Stanişev „a somat‘‘ guvernul României să le organizeze cât mai repede. Serghei Stanişev a fost prim-ministru al Bulgariei acuzat că a condus unul din cele mai corupte guverne şi fost membru în Biroul Politic al Partidului Comunist Bulgar.

În pofida sprijinului obţinut din partea partidelor-mamă ale PSD şi PNL, încercarile lui Ponta de a forţa adoptarea unor sancţiuni împotriva României au eşuat deocamdată. Potrivit aceluiaşi Ungureanu: „PSD face un lucru stupid. Demersul lor face o impresie proastă şi se va întoarce împotriva iniţiatorilor care vor fi percepuţi ca nişte politicieni cu interese meschine‘‘

P.S. O bloggeriţă atentă a observat că pe site-ul de stiri DC News, patronat de Sorin Roşca Stănescu, fost informator al Securităţii şi proaspăt membru USL, a apărut o ştire potrivit căreia “Parlamentul European sancţionează România la pachet cu Ungaria”. După eşecul de miercuri, “ştirea” a fost scoasă de pe site-ul DC News. (sursa: inliniedreapta.net)

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă