10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPNL vrea amanarea euroalegerilor

PNL vrea amanarea euroalegerilor

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a propus premierului Calin Popescu Tariceanu decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare.
“Consider necesara decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare, in conditiile in care la nivelul clasei politice se discuta despre demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Romaniei si despre depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului”, a precizat Bogdan Olteanu intr-un comunicat de presa remis ieri presei. Olteanu a mentionat ca, in ultimele doua sedinte ale Biroului Politic Central al PNL, a adus personal in discutie oportunitatea organizarii alegerilor pentru Parlamentul European pe 13 mai 2007. “Conform procedurilor prevazute de Constitutie si de Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului, aceste actiuni politice ar acoperi tocmai perioada prevazuta pentru campania electorala, respectiv lunile martie, aprilie si mai”, a informat liberalul.
În plus, Bogdan Olteanu a explicat ca pentru a evita aceasta suprapunere i-a propus premierului sa evalueze intr-o viitoare consultare cu partidele parlamentare oportunitatea mentinerii sau schimbarii datei de 13 mai 2007. “Propunerea mea are la baza necesitatea asigurarii unui cadru de campanie electorala netulburat de conflicte politice interne sau de vacante institutionale”, a conchis Olteanu. Potrivit informatiilor noastre, conducerea PNL va imbratisa ideea amanarii alegerilor pentru PE.

Reactiile nu au intarziat sa apara. Astfel, deputatul Cristian Boureanu, membru al recent-infiintatului Partid Liberal Democrat, considera ca propunerea de amanare a alegerilor pentru PE arata ca PNL se teme sa treaca singur testul votului popular: "Premierul Calin Popescu Tariceanu si asociatii sai incearca sa intarzie confruntarea cu electoratul, dupa esecul tentativei de a accede in forul european la remorca Partidului Democrat".
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc apreciaza ca alegerile pentru PE "ar trebui amanate": "Ar fi un fapt binevenit in conditiile in care scrutinul pentru alegerea europarlamentarilor nu este obligatoriu sa se desfasoare pana prin toamna, iar viata politica romaneasca actuala, aflata in curs de reasezare, determina o concentrare mai mare a electoratului asupra politicii interne."
Liderul PIN Cozmin Gusa spune ca decalarea trebuie facuta pentru ca "alegatorii sa poata medita mai bine la cei ce ar urma sa-i reprezinte in Parlamentul European, timpul scurt pana pe 13 mai conducand la introducerea pe liste a multor persoane cu probleme fara a exista si posibilitatea lansarii si sustinerii cu succes de variante mai valoroase".
Petru Lificiu, liderul miscarii ecologiste, a precizat ca amanarea derularii alegerilor europarlamentare "este binevenita", pentru ca "verzii ar avea timp sa se organizeze pentru a participa la scrutin".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă