Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Parlamentul ii dezleaga pe Timofte si Fulga

Senatul si Camera Deputatilor vor avea, pe 20 septembrie, o sedinta comuna pentru a lua act de demisiile sefilor serviciilor secrete Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE). Potrivit deputatului UDMR Kelemen Hunor, membru in Biroul Permanent ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

16.09.2006 - 00:00
Senatul si Camera Deputatilor vor avea, pe 20 septembrie, o sedinta comuna pentru a lua act de demisiile sefilor serviciilor secrete Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE). Potrivit deputatului UDMR Kelemen Hunor, membru in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, nu este necesara prezenta demisionarilor. "Procedura prevede ca Parlamentul, intrunit in sedinta comuna, ia act de demisiile sefilor serviciilor secrete. Acest pas este suficient pentru ca presedintele Romaniei sa numeasca sefii serviciilor secrete", ne-a declarat Hunor.

Membrii Birourilor Permanente ale celor doua Camere au intrat in conflict cu presedintele Traian Basescu, acum cateva luni, pe tema serviciilor secrete. In vreme ce Parlamentul era in vacanta, parlamentarii au contestat tocmai faptul ca sefii SRI si SIE nu pot fi considerati demisi pana cand Parlamentul nu ia act de acest fapt. Numai ca sedinta in care se va lua act de demisie a fost programata abia pe 20 septembrie.
In plus, ramane inca un semn de intrebare. In momentul in care au fost anuntati interimarii in fruntea celor doua servicii, Traian Basescu a adaugat ca va numi sefii cei noi de la SRI si SIE dupa ce Parlamentul va vota noile legi ale sigurantei nationale. Cum serviciile secrete, care intocmisera prima formula, contestata de presa si de societatea civila, nu au drept de initiativa legislativa, proiectele au fost trimise Guvernului. Acolo, ele au fost reformulate, tinandu-se cont mai mult de drepturile omului, dar textele nu au ajuns inca la Parlament. Din ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, nu reiese clar daca el pastreaza sau nu conditia de modificare a legislatiei.
Potrivit Constitutiei, Senatul si Camera Deputatilor, intrunite in sedinta comuna, numesc, la propunerea presedintelui Romaniei, directorii serviciilor secrete si exercita controlul asupra activitatii acestor servicii. Una dintre probleme este tocmai faptul ca prevederea aceasta intra in contradictie cu legea in vigoare privind functionarea SIE, care prevede ca presedintele Romaniei il numeste pe seful institutiei, fara votul Parlamentului, si aceasta era una dintre modificarile care trebuiau operate.

Citește totul despre:

Comentarii