13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMotiune cu huiduieli

Motiune cu huiduieli

Camerele reunite au respins, ieri, motiunea de cenzura initiata de PSD. Motiunea depusa de PSD fata de angajarea raspunderii Guvernului pentru legile proprietatii a primit 186 de voturi “pentru” si 265 “contra”. La un calcul simplu, PSD si PRM au avut mai putin cu 20 de voturi decat numarul total de parlamentari pe care contau. Pachetul legislativ va putea intra in vigoare doar dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta, intrucat institutia a fost sesizata de PSD.

“Stiti care este diferenta intre un om politic si un Gica-contra politic? Cel din urma semneaza o motiune ca cea pe care o dezbatem astazi!”, le-a spus premierul Calin Popescu Tariceanu pesedistilor in discursul-replica la motiunea de cenzura. Motivul acuzatiilor primului ministru: “In octombrie, Comisia Europeana va da verdictul daca va fi activata sau nu clauza de salvgardare. Reforma justitiei si combaterea coruptiei sunt doua domenii-cheie in care “multumita” guvernarii PSD, avem clauza de salvgardare”. “In aceste conditii, toate acuzatiile aduse in textul motiunii sunt falsuri grosolane. Ele aduc aminte de mistificarile menite sa incite la lupta de clasa din manualele de marxism-leninism pe care liderii PSD le-au studiat cand isi faceau ucenicia politica”. Tariceanu a replicat si acuzatiilor PSD referitoare la politizarea justitiei: “Fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, ar trebui sa fie aici in sala. Ea ne poate da detalii despre cum se scoteau dosare despre liderii opozitiei inainte de campaniile electorale. Acum, justitia va scapa pentru totdeauna de complexul Rodica Stanoiu”.
In replica, liderul PSD Mircea Geoana a sustinut ca motiunea a fost depusa “impotriva unei guvernari de tip Gaga”. “Nu-mi doresc neaparat rasturnarea domnului Tariceanu, dar imi doresc un Guvern mai competent pentru Romania”.
Si aliatii au ales sa raspunda cu glume, democratul Radu Berceanu numarand 15 pesedisti “mai inteligenti decat colegii lor” care nu au semnat motiunea. Printre ei, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Sorin Oprescu, Rodica Stanoiu, Vasile Puscas, Octav Cozmanca.

Fluieraturi si huiduieli ca pe stadion

Spre finalul dezbaterilor, sala de sedinta s-a transformat intr-o arena de circ. Senatorii si deputatii au fluierat, au urlat si au batut cu pumnii in masa si cu picioarele in podea, manifestandu-si agresiv pornirile razboinice. Cei dintai la circ au fost pesedistii, nemultumiti de discursul zeflemitor al premierului Tariceanu la adresa lui Mircea Geoana. Enervat de pesedist, liberalul i-a aruncat acestuia in obraz: “Geoana a vorbit mult, dar n-a spus nimic, ceea ce imi demonstreaza ca nici macar nu a citit prevederile pachetului de legi”. La auzul acestora, pesedistii au inceput sa se foiasca pe scaune, sa tipe si sa bata cu pumnii in masa in semn de intimidare. Tariceanu nu-i lasa sa se manifeste prea mult si ii mai arunca lui Geoana o acuzatie. Anume ca nu poate justifica provenienta banilor din declaratia de avere. Parlamentarii PSD incep sa fiarba. Lovitul cu pumnul in masa pare sa nu-i mai multumeasca. Apar primele huiduieli, e drept nu prea zgomotoase. Geoana, rosu de furie si rusine, se afunda tot mai mult in scaun si-l priveste inversunat pe premier. Sadic, Tariceanu ii rasuceste cutitul in rana: “Si va mai spun ceva…, de cele mai multe ori cand il ascult pe domnul Geoana, am impresia ca ascult bancurile de la Radio Erevan”. Revolta pesedista atinge apogeul. Deja cativa parlamentari se ridica in picioare pentru a-si manifesta dezaprobarea. La protestele zgomotoase ale parlamentarilor PSD se adauga bucuria celor din coalitie, manifestata la fel de zgomotos. Vacarmul devine infiorator. Pe acest fond, Geoana cere un drept la replica. Nastase vrea sa il dea, insa cei din coalitie contesta dreptul la replica care nu s-ar acorda in cadrul dezbaterilor motiunilor de cenzura. “Aveti cuvantul, domnule Geoana”, spune Nastase. Parlamentarii puterii nu permit asa ceva si se dezlantuie. Este randul lor sa bata cu pumnii in masa si picioarele in podea. Zgomotul este asurzitor, iar Geoana nu poate vorbi. Se consulta pe loc regulamentul, dupa care pesedistul decreteaza: “Poate sustine dreptul la replica”, si citeste articolul din regulament care ii permite. Din nou zarva devine de nedescris. Fiecare inventeaza cate o noua huiduiala. Mai inspirat, senatorul PRM Eugen Mihaiescu scoate un fluier din buzunar si sufla in el cu putere. In sfarsit Geoana reuseste sa se razbune: “Prefer sa ma plimb prin strainatate pentru a face ceva pentru tara decat in weekend cu motocicleta in timpul inundatiilor”. “Eu nu am vrut sa atac persoane, asa puteam si eu sa spun ca premierul nu a vrut sa-si declare averea, a fost nevoie de trei declaratii pentru ca nu si-a amintit cate afaceri are”. Tipetele de aprobare izbucnesc iarasi din piepturile pesediste. Schimbul de replici mai continua cateva minute dupa care lucrurile se linistesc.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă