9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMazare si Oprisan, declarati oficial "olimpicii PSD"

Mazare si Oprisan, declarati oficial “olimpicii PSD”

Decisi sa intretina o vara electorala fierbinte, liderii PSD si PC s-au reunit ieri intr-o sedinta festiva a Consiliilor Nationale pentru a prezenta si valida prin vot oferta de guvernare si pentru a baga sub pres toate scandalurile interne. Pe parcursul intregii reuniuni festive au fost atacati, mai mult, presedintele Traian Basescu si, mai putin, premierul Tariceanu. Atacul impotriva presedintelui a culminat o data cu anuntarea deciziei PSD de a depune plangere penala la DNA impotriva lui Basescu.

 

Decizia adoptata in unanimitate la propunerea lui Radu Mazare a confirmat in vazul lumii influenta majora si vizibila pe care o au deja la varful partidului baronii locali, recent reconfirmati prin vot la alegerile locale. Pentru partenerii de la PC, liderii PSD au pregatit umflarea procentului de reprezentare in Parlament la 5%, conservatorii fiind asigurati de Viorel Hrebenciuc ca vor fi trecuti pe liste in limita acestui procent. Cum "guvernul din umbra" are nevoie de conducere, s-a spus clar, in vazul lumii, ca Geoana spera sa fie premier, Adrian Nastase – candidatul oficial al PSD la presedintie, Daniela Popa – vicepremier.

Au abundat ideile pentru masuri populiste, Daniela Popa invitandu-i pe primarii si consilierii conservatori sa-si scoata birourile in strada, printre cetateni, iar Mircea Geoana lansand "carticica rosie". Ea contine masuri atat de generoase incat un participant mai hatru s-a aplecat catre colegul din dreapta in timpul discursului lui Geoana, intrebandu-l pe acela: "Da’ cand si din ce le facem noi pe toate astea, mai?". Masurile electorale pesediste se refera la cresterea salariului minim la 1.000 de RON in urmatorii patru ani de guvernare, acordarea celei de-a treisprezecea pensii, dublarea pensiilor pentru agricultori, corelarea cresterii pensiilor cu evolutia inflatiei, introducerea de TVA redus la alimente si demararea unei tarifari "sociale" a energiei, construirea a 1.000 de kilometri de autostrazi, a centurilor ocolitoare pentru marile municipii, modernizarea porturilor, aeroporturilor, caii ferate.

Crezandu-se deja victorios si instalat la Palatul Victoria, Geoana a anuntat ca intra in "competitie colegiala" cu fostii premieri Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, afirmand raspicat ca el si-ar dori sa fie viitorul premier. "Un om cu forta lui Adrian Nastase are toate sansele sa-si continue traseul pe care l-a inceput in 2004", a anuntat Geoana, moment in care sala a izbucnit in aplauze. Nu aceleasi ropote au fost auzite dupa discursul presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, cel care nici nu trebuia sa ajunga la microfon potrivit intelegerii intre lideri la inceputul sedintei. Iliescu i-a anuntat, in ciuda festivismului trimfalist al intrunirii la care asistase tacut: "N-am castigat alegerile locale! Cu 28% cat avem acum nu se poate guverna".

 

Lui Iliescu faptul ca "unii din PSD se gandesc deja sa devina ministri" inaintea castigarii alegerilor parlamentare i s-a parut cam ciudat. In chip firesc, cuvintele sale – legate de "mai multa decenta", "mai multa modestie", "renuntarea la infatuare si fripturism", readunarea activului de baza format din vechii pesedisti – nu au primit decat aplauze anemice. In vreme ce sedinta Consiliului National era in plina desfasurare, tandemul Geoana-Nastase fiind anuntat cu numai cateva minute in urma, Miron Mitrea declara in direct, la un post TV, ca in mod sigur, daca actualul primar general decide sa candideze la presedintia tarii si ajunge in turul doi, PSD il va sustine pe Sorin Oprescu pentru Cotroceni.

 

Desi ora terminarii Consiliilor Nationale reunite PSD-PC se stabilise a fi 13.00, ea a fost depasita cu peste doua ore din cauza inscrierii la cuvant a numerosi vorbitori. In cadru festiv, Mircea Geoana a inmanat medalii si diplome primarilor si presedintilor de consilii judetene care au castigat alegerile. Printre ei, Radu Mazare, Marian Oprisan, Liviu Dragnea pe care i-a numit "olimpicii PSD". Perdantilor, Geoana le-a transmis imbarbatari. Cum au fost batute sute de medalii si tiparite nenumarate diplome, absentilor le vor fi trimise prin posta. Consiliul National al PSD, care a urmat celui comun cu PC, la Pavilionul 15 de la Romexpo, s-a incheiat pe acorduri de "Multi ani traiasca!", melodie dedicata lui Mircea Geoana, care implineste luni 50 de ani. Geoana si-a serbat ziua la Vila Lac 1 cu tot cu ziaristii acreditati la PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă