10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMAE ungar, ingrijorat de anchetele impotriva unor membri UDMR

MAE ungar, ingrijorat de anchetele impotriva unor membri UDMR

Ministerul ungar al Afacerilor Externe si-a exprimat ingrijorarea, printr-un comunicat, fata de anchetele penale din Romania impotriva unor membri UDMR, printre care ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, in ceea ce priveste motivatia politica a acestora, relateaza BBC, preluat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, pozitia partii ungare a fost comunicata ambasadorului Romaniei la Budapesta de catre secretarul de stat Lazslo Szoke.

BBC sustine ca ar fi vorba de ancheta penala impotriva ministrului Comunicatiilor Nagy Zsolt si despre cercetarea penala a patru membri UDMR de catre DNA.

"Ar fi in folosul ambelor tari daca implicarea politica a comunitatii maghiare la nivel national nu ar fi pusa in pericol de actiuni tactice pe termen scurt", se arata in comunicatul Ministerului de Externe de la Budapesta, apreciindu-se ca aceste actiuni ar fi in contrast cu apropierea dintre Romania si Ungaria dupa participarea UDMR la guvernari succesive.

La inceputul saptamanii, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, urmarit penal in dosarul privatizarilor in energie, in care este implicat si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, impreuna cu doi consultanti internationali. Vicepremierul Marko Bela este cercetat intr-un dosar privind drepturile de autor pentru o carte, iar alti membri ai UDMR, printre care secretarul general adjunct al Guvernului, Attila Cseke, sunt cercetati pentru alocarea unor fonduri bugetare catre comunitatile locale maghiare din Romania.

 

Iata in continuare textul integral al comunicatului MAE de la Budapesta:

 

"Dr. Laszlo Szoke a primit cu satisfactie faptul ca, la data de 3 iulie 2007, va avea loc la Bucuresti, sedinta Comisiei mixte bilaterale pentru minoritati. Totodata, Laszlo Szoke a solicitat o informare in legatura cu stadiul dezbaterilor de catre Parlamentul de la Bucuresti, a legii minoritatilor din Romania, a carei aprobare continua sa fie amanata, desi a fost inaintata cu mai mult timp in urma.

Secretarul de stat din MAE ungar a reamintit faptul ca, intr-o scrisoare deschisa adresata omologul sau ungar, fostul ministru roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a promis ca, la data de 1 iulie 2007, vor fi amplasate placute in limba maghiara in cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca (BBU). A adaugat ca partea ungara asteapta progrese in legatura cu problemele referitoare la UBB.

Laszlo Szoke a subliniat ca, in ultimul timp, in Romania au avut loc mai multe evenimente care au creat confuzii la nivelul opiniei pubice din Ungaria. Partea ungara a luat la cunostita cu regret in legatura cu declaratiile critice ale Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, fata de politica ungara in domeniul minoritatilor nationale, facute in cadrul "Conferintei OSCE la nivel inalt privind combaterea discriminarii de la Bucuresti." Au determinat, de asemenea ingrijorare si procedurile penale care au fost incepute impotriva ministrului Zsolt Nagy si a altor patru membri ai UDMR; avand in vedere imprejurarile in care ele au fost initiate nu poate fi exclus faptul ca acestea sunt menite sa serveasca unor interese politice anti UDMR.

Secretarul de stat a subliniat ca rolul asumat in ultimul deceniu de organizatia reprezentativa a maghiarilor din Romania in procesul de guvernare a fost deosebit de benefic atat din punct de vedere al imbunatatirii relatiilor inter-etnice in regiune cat si in ceea ce priveste intarirea increderii si parteneriatului ungaro- roman. Ar fi in interesul ambelor tari daca acest efect favorabil – ar fi pastrat, astfel incat rolul activ asumat de maghiarimea din Romania la nivel national nu ar fi pus in pericol de catre anumite jocuri politice pe termen scurt".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă