10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Crin Antonescu: Traian Băsescu este un exemplar politic dereglat, degenerat.

LIVE TEXT. Crin Antonescu: Traian Băsescu este un exemplar politic dereglat, degenerat.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, în cadrul unui interviu la Realitatea TV, întrebat cine este de vină pentru rata mare de corupţie şi rata mică de absorbţie a fondurilor europene, că dacă acest lucru s-a întâmplat în ultimele două luni atunci vinovaţi sunt Victor Ponta şi el, însă “vinovaţi sunt mai mulţi”.

“Dacă noi credem că am ajuns la cel mai mare nivel de corupţie şi cel mai mic de absorbţie al fondurilor europene în ultimele două luni, atunci vinovaţii suntem noi. Dacă e să o luăm pe partea cealaltă, răspunsul este că vinovaţi sunt mai mulţi”, a spus Antonescu.

“În ceea ce priveşte raportul negativ MCV, evenimentele din ultimul timp şi-au lăsat amprenta”, a declarat Crin Antonescu. 

Întrebat ce riscă România din cauza evenimentelor din ultima vreme, Crin Antonescu a spus că “bine nu ne face” şi că va fi nevoie de câţiva ani să se schimbe imaginea pe care partenerii noştri europeni şi-au creat-o în ultimele zile.

“Riscăm toate lucrurile care se riscă când imaginea unei ţări are de suferit, în cazul nostru – brusc şi intens. Când vorbim despre lovituri de stat, efectele sunt imediate, investitorii se retrag, fluctuează cursul valutar. Bine nu ne face. În imaginarul public european, dacă unele lucruri se repetă des, ai nevoie de câţiva ani să le schimbi. La un moment dat se creează o imagine care îţi dăuneazâ”, a zis Antonescu specificând că  “sunt gata să îmi asum responsabilitatea pentru cele 8 zile de mandat, domnul Ponta pentru cele 2 luni. Domnul Băsescu a avut 8 ani de mandat”.

Antonescu s-a declarat deranjat de faptul că raportul MCV şi-a depăşit raza de acţiune, vorbindu-se şi despre lupta politică. Crin Antonescu a mai spus că unele din cerinţele UE sunt deplasate, specificând că “Uniunea Europeană nu poate spune ce legi se pot da, ce poate face un preşedinte interimar şi ce nu poate face” şi că “Preşedintele şi premierul sunt nişte demnitari de rang înalt, nu nişte infractori”.

“Eu nu am făcut nişte declaraţii cu un aer polemic la adresa existenţei şi persistenţei MCV, e foarte bine că există. Mă deranjează doar ce s-a adăugat – nu se mai referă numai la justiţie. Se vorbeşte deja şi la lupta politică. S-a trecut deja la raza Uniunii Europene. Domnul Băsescu vorbea de naţionalism – nu e adevărat, dar eu am zis de multe ori: ‘Să nu fim nişte râme’. Uniunea Europeană nu poate spune ce legi se pot da, ce poate face un preşedinte interimar şi ce nu poate face. Preşedintele şi premierul sunt nişte demnitari de rang înalt, nu nişte infractori”, a zis Crin Antonescu.

Crin Antonescu a mai spus că “a impune sancţiuni unor oameni politici care comentează la adresa vreunei decizii judecătoreşti este absurd” şi a zis că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că “Monica Macovei vorbea în texte trimise UE despre ‘coup d’etat'”.

“Noi şi cei din Europa ştim să distingem ce înseamnă presiune politică şi ce înseamnâ libertatea de exprimare. Însă, a pune în vedere actualei puteri să înceteze presiunile asupra justiţiei este o exagerare. A impune sancţiuni unor oameni politici care comentează la adresa vreunei decizii judecătoreşti este absurd. Să nu uităm totuşi că Monica Macovei vorbea în texte trimise UE despre ‘coup d’etat’, a zis Crin Antonescu.

Antonescu a spus despre preşedintele suspendat Traian Băsescu că este un exemplar politic “degenrat”, spunând că foarte multe atacuri au plecat de la acesta “în lupta pentru scaunul acela, pentru butoanele acelea despre care vorbea cu mândrie”. Antonescu a mai spus că preşedintele suspendat şantajează electoratul prin discursurile sale.

“Traian Băsescu este un exemplar politic dereglat, degenerat. Foarte multe au plecat de la el în lupta pentru scaunul acela, pentru butoanele acelea despre care vorbea cu mândrie. Diferenţa este că în acest moment, prin modul în care pune problema – ‘Dacă mă demiteţi sunteţi disperaţi’ – este o formă de şantaj. Traian Băsescu induce ideea asta şi în Occident. Victor Ponta şi cu mine nu am făcut acest lucru”, a zis Crin Antonescu.

“Acest referendum va da un rezultat, de care avem nevoie. Noi am ajuns aici pentru că nu se mai putea continua, eram într-un blocaj permanent”, a mai zis Crin Antonescu.

Vorbind despre telefonul secretizat instalat de STS în biroul preşedintelui suspendat Traian Băsescu, Crin Antonescu a spus că Băsescu nu ar trebui să mai beneficieze de el deoarece în “nomenclator nu există funcţia de preşedinte suspendat”, însă înţelege că este în conformitate cu legea şi că are lucruri mai importante de rezolvat.

Crin Antonescu a declarat, din nou, că dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni el va părăsi viaţa politică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă