12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Crin Antonescu: Cvorumul pentru referendum se stabileşte strict prin raportarea...

LIVE TEXT. Crin Antonescu: Cvorumul pentru referendum se stabileşte strict prin raportarea la listele pentru locale. Cetăţenii din afara României au drept de vot dar nu intră în cvorum

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, miercuri seara, în cadrul unei conferinţe de presă, citând din legea referendumului, că cvorumul se stabileşte în funcţie de listele permanente, pe care sunt înscrişi numai românii cu domiciliu stabil în ţară. Acesta a specificat însă că cetăţenii români din străinate pot vota.

Antonescu a mai vorbit şi despre întâlnirea cu FMI, susţinând că Guvernul “este în limitele în care s-a angajat” şi a “salutat” faptul că se respectă creşterea salariilor bugetarilor. Antonescu a mulţumit membrilor Cabinetului Ponta pentru că “au acţionat cu responsabilitate şi şi-au dovedit credibilitatea”.

Despre propunerea magistratului Mona Pivniceru la funcţia de ministru al Justiţie, preşedintele intermar a spus că “este un om foarte nimerit pentru a da credibilitate unui Minister care are multe probleme de rezolvat”.

Despre scandalul legat de SIE, Crin Antonescu a spus că “se ia ceva ce nu a spus un om după care se fac comentarii în legătură cu asta”. Antonescu declarat că tot ce a făcut a fost să spună la o televiziune că “împotriva imaginii României a existat o acţiune organizată, coordonată, finanţată şi că eu socotesc că e cazul că SIE să analizeze şi să găsească cu mijloace specifice cum s-a petrecut această operaţiune”, specificând că nu a afirmat “niciodată” că SIE ar fi luat aceste măsuri.

Despre declaraţiile sale privind faptul că premierul Ponta e “intimidat”, Crin Antonescu a spus că a spus acele lucruri deoarece se fac încercări de intimidare “zilnic”.

Întrebat de o jurnalistă despre fostul ministru de Interne Ioan Rus, Crin Antonescu a spus că a “terminat-o cu Rus” şi că “despre el se mai vorbeşte la garaj”.

PREZENTĂM ÎN CONTINUARE DECLARAŢIILE LUI CRIN ANTONESCU ÎN FORMAT LIVE TEXT

“- În întâlnirea pe care ieri am avut-o cu FMI am zis 2 lucruri importante: am trimis la Constituţia României subliniind faptul că interlocutorul şi partenerul de tratative este Guvernul în frunte cu primul ministru; le-am mai zis că în ciuda turbulenţelor avem un Guvern stabil, responsabil.

Guvernul este în limitele în care s-a angajat.

Salut faptul că Guvernul a consfinţit în cadrul acestei noi runde de discuţii, respectarea unui angajament pe care l-a făcut faţă de români – creşterea salariilor bugetarilor. Salut faptul că Guvernul se ţine de cuvânt.

Le mulţumesc premierului, membrilor Guvernului pentru că au acţionat cu responsabilitate şi şi-au dovedit credibilitatea.

Aş vrea să salut câteva acţiuni ale ministrului de Externe, menite să lămurească lucrurile.

– În legătură cu Ministerul Justiţiei: domnul Ponta este interimar la Justiţie, se cunoaşte propunerea doamnei Pivniceru, propunere pe care o apreciez. Numirea va putea fi făcută numai după ce se va întruni CSM. Cred că Mona Pivniceru, ca reprezentat al magistraţilor, este un om foarte nimerit pentru a da credibilitate unui Minister care are multe probleme de rezolvat.

– Un lucru despre care se discută mult şi confuz: cvorumul pentru referendum se stabileşte strict prin raportarea la listele pentru locale. Listele electorale permanente cuprind numai oamenii cu domiciliul stabil în Români. Cetăţenii din afara României au drept de vot, oriunde ar fi. Nu a zis nimeni niciodată aşa ceva. Asta e altceva decât prezenţa pe listele electorale permanente.

Curtea Constituţională menţionează clar în motivare că persoanele din străinătate pot vota dar nu sunt înscrise pe listele electorale permanente şi nu pot influenţa cvorumul.

Termenul de 31 august a rămas în picioare şi trebuie respectat. Restul sunt comentarii, propagandă politică. Ceea ce este important pentru instituţiile statului este aplice legea.

– În legătură cu SIE, am văzut că se procedează aşa: se ia ceva ce nu a spus un om după care se fac comentarii în legătură cu asta. Eu am spus la o televiziune că împotriva imaginii României a existat o acţiune organizată, coordonată, finanţată şi că eu socotesc că e cazul că SIE să analizeze şi să găsească cu mijloace specifice cum s-a petrecut această operaţiune. Nu am afirmat niciodată că serviciul a facut această operaţiune.

E uşor comic că însuşi directorul SIE a înţeles greşit şi nu a mers la original.

Apropo de servicii, tot discutând de presiuni, ameninţări care s-ar putea produce asupra unui membru al CCR, am avut o discuţie şi cu directorul SRI care mi-a dat asigurări că dânşii nu au semne ca s-ar fi facut vreo tentativa de acest gen legată de vreunul din judecătorii CC sau alţi oficiali

– Faptul că înspre Guvern au fost aruncate zilnic acuzaţii fără de fundament, ne dăm seama că sunt nişte încercări de intimidare. Faptul că domnul Ponta rezistă e foarte bine.

– Am terminat cu domnul Rus. Despre el se mai poate vorbi la garaj.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, face o declaraţie de presă astăzi, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni. Rămâi pe România liberă pentru LIVE TEXT cu principalele declaraţii ale preşedintelui.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă