15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportGeoana, negociator pentru Maior

Geoana, negociator pentru Maior

Senatorul PSD George Maior si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu vor fi astazi audiati de comisiile parlamentare de specialitate, pentru ca maine candidaturile lor la posturile de directori ai SRI si, respectiv, SIE sa fie supuse votului in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.
Desi la sfarsitul saptamanii trecute pesedistii si democratii faceau socoteli si se temeau ca George Maior nu va trece de vot, ieri atmosfera in tabara negociatorilor era mai relaxata, deoarece, potrivit regulamentului modificat al sedintelor comune ale Parlamentului, pentru investirea intr-o functie asimilata celei de ministru sunt necesare doar jumatate plus unu din numarul total al voturilor, adica 235. Or, daca PSD si PD isi vor mobiliza la sedinta de maine intreg efectivul de parlamentari, aduna impreuna 219 voturi, avand nevoie sa negocieze doar pentru inca 16 in plus.
Cele 16 voturi lipsa ar putea fi obtinute de catre aliatii ad-hoc democrato-pesedisti de la grupul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara, care are 18 deputati. In plus, exista si un grup de deputati independenti, 19 la numar, care si ei pot fi mobilizati in sensul sustinerii candidaturii lui George Maior. Vineri seara, in timp ce liderii PD si PNL se aflau la Cluj-Napoca, a aparut o informatie potrivit careia democratii si pesedistii au inceput negocierile pentru vot cu partidul lui Dan Voiculescu si cu UDMR. De altfel, aceste doua partide nu si-au facut nici pana astazi publica pozitia fata de nominalizarile facute de Basescu pentru sefiile la SRI si SIE, asteptand pana in ultimul moment ca sa obtina, eventual, ceva la negocieri.
PSD incearca sa-si convinga parlamentarii sa se prezinte la sedinta de maine, existand unele emotii in privinta votului lor deoarece o parte din pesedisti nu privesc cu ochi buni acceptarea functiei de la SRI, pe care o acuza a fi “un troc” politic. Astfel, negociatorul perpetuu al PSD, Viorel Hrebenciuc, liderul grupului de la Camera Deputatilor, le-a dat parlamentarilor PSD dispozitie sa nu absenteze de la sedinta de maine, urmand probabil, ca de obicei, ca senatorii si deputatii social-democrati sa fie amenintati cu excluderea de pe listele parlamentare in cazul in care vor chiuli. Pe de alta parte, votul parlamentarilor PSD va fi “la vedere”, adica sub ochii lui Hrebenciuc, astfel incat sa nu “triseze” vreunul dintre ei votand impotriva.
Alianta anti-Maior este formata din PRM si PNL. C.V. Tudor a anuntat inca de vineri ca, in mod categoric, partidul sau va vota impotriva nominalizarii facute de seful statului pentru sefia SRI. Liberalii au anuntat si ei acelasi lucru, ba chiar la sedinta de la Cluj-Napoca au amenintat ca vor iesi de la guvernare daca democratii se incapataneaza sa sustina candidatul PSD. Ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca PNL nu va sustine propunerea ca George Maior sa fie sef al SRI, in conditiile in care acesta este implicat in contractul legat de achizitionarea fregatelor. “Nu vom vota un reprezentant al PSD la SRI. Ne-a ajuns unul”, a declarat Olteanu.

Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

VIDEO. Protestatarii încearcă să ia cu asalt fabrica Tesla din Germania

Protestatarii se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla, care deschide o nouă unitate la Grueneheide, lângă Berlin. Aceștia s-au ciocnit cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă