10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportEvaluare si remaniere pentru un singur ministru?

Evaluare si remaniere pentru un singur ministru?

Inceputul de an va fi dificil pentru Alianta D.A. in conditiile in care subiectele de negociat intre PNL si PD se anunta deja a fi delicate. Conducerea Aliantei ar urma sa aiba o prima sedinta saptamana aceasta si doua subiecte care nu vor putea fi ocolite sunt cele legate de remaniere si de controlul serviciilor secrete.

Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a declarat, sambata, ca ministrii PD care nu vor primi un vot de incredere din partea Colegiului Director al PD ar putea fi remaniati. Oltean s-a ferit sa dea nume, dar a spus ca “in felul acesta vom putea sa apreciem foarte serios activitatea fiecarui ministru si, daca exista ministri a caror activitate va fi apreciata ca fiind necorespunzatoare pe parcursul anului 2005, acesti ministri vor fi sanctionati, iar sanctiunea se va materializa intr-o remaniere”. Cel mai probabil sedinta se va desfasura la Cluj-Napoca, orasul al carui primar este liderul PD Emil Boc, la inceputul lunii februarie. Liderii PD s-au intrunit ieri la sediul central pentru a incerca sa stabileasca data exacta a sedintei Colegiului Director. Potrivit unor surse democrate, ministrul care ar putea sa piarda increderea colegilor este doar cel al Transporturilor, Gheorghe Dobre. Atat si nimic mai mult. Nu se stie sigur decat ca locul lui Dobre nu va fi ocupat de un parlamentar, democratii ajungand la concluzia ca prezenta in Legislativ este absolut obligatorie pentru toti reprezentantii partidului. Se vorbeste in culise despre viceprimarul Razvan Murgeanu, dar nu l-ar lasa Adriean Videanu sa plece pentru ca este multumit de ajutorul pe care i-l acorda. Insa democratii nu doresc sa fie singurii care fac o remaniere si ar vrea ca si PNL sa schimbe un ministru. Pedistii se pare ca sunt decisi sa nu renunte nici la Ministerul Integrarii, urmand sa propuna, dupa modelul altor tari, transformarea MIE in Ministerul Afacerilor Europene si s-o apere pe Anca Boagiu de integrarea cu tot cu institutie in MAE. Democratii au decis ieri sa o sustina mai eficient pe Monica Macovei in lupta sa impotriva coruptiei si sa-i ceara sa fie mai dura, astfel incat sa nu le mai permita celor de la CSM sa o batjocoreasca public. De cealalta parte, liberalii sustin ca ei nu au nici o nemultumire si ca nu este oportuna nici o schimbare pana la Raportul de Tara din luna aprilie. Conducerea PNL urmeaza sa aiba astazi prima sedinta din 2006, dar inainte de sedinta se parea ca nici unul dintre ministrii partidului nu ar fi in pericol si ca astazi se va ciocni doar o cupa de sampanie. Pe lista inlocuirilor se pare ca PNL nu e dispus sa treaca in acest moment decat secretari de stat.
Democratii insa nu au abandonat nici ei ideea de a le cere partenerilor de Alianta portofoliul Apararii. Mai ales ca ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, este singurul liberal care are in subordine un serviciu de informatii. Restul sunt conduse – precum SRI, SIE sau STS – de persoane subordonate direct presedintelui sau de ministrii PD (serviciile din cadrul MAI sau al Ministerului Justitiei).
De altfel, neintelegerile dintre PNL si PD in privinta serviciilor secrete sunt departe de a se apropia de final. Liberalii au propriile proiecte si au anuntat, prin vocea deputatului George Scutaru, ca ar dori sa ajunga la un consens cu PD inainte sa le depuna in Parlament. Insa diferentele de viziune sunt atat de mari incat este greu de spus cum anume se va ajunge la respectiva intelegere. Intr-o sedinta a CSAT desfasurata in toamana anului trecut, s-a convenit, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu, ca noua comunitate sa fie subordonata Administratiei Prezidentiale. Insa acum liberalii incearca sa recupereze terenul pierdut. Ei se apropie de finalizarea a patru proiecte de lege Ð privind Comunitatea de Informatii, referitor la CSAT, privind reorganizarea si functionarea SRI si unul referitor la siguranta nationala. Prin proiectul referitor la Comunitatea de Informatii, sefia CNI ar urma sa revina unui ministru delegat – in acest fel institutia fiind subordonata Guvernului. De altfel, liberalii mai au si alte idei care vor fi greu de digerat de catre Palatul Cotroceni. De exemplu, in proiectul de lege referitor la functionarea CSAT, liberalii propun ca sefii serviciilor secrete sa nu mai fie membri plini, ci doar invitati, fara drept de vot.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă