9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportDaca liberalii nu se vor tine de cuvant, ministrii PD pleaca din...

Daca liberalii nu se vor tine de cuvant, ministrii PD pleaca din Guvern

Conducerea PNL nu pare grabita sa transeze problemele cu care se confrunta coalitia. Pentru conducerea liberala, alegerile anticipate reprezinta doar o solutie “extrema” care poate fi discutata la sfarsitul anului daca pana atunci coalitia nu isi indeplineste obiectivele.

Explicatiile oferite, ieri, de purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu sunt bazate pe faptul ca la nivelul Aliantei D.A. s-a discutat elaborarea unui “calendar de obiective” al carui termen final este prevazut undeva pe la sfarsitul acestui an. Principalele obiective ale aliatilor raman schimbarea presedintilor celor doua Camere, modificarea Legii administratiei locale si adoptarea legislatiei pentru integrarea europeana. Programul Aliantei urmeaza sa fie prezentat PC si UDMR. “Aceste obiective vor fi cuprinse in programul minimal al Aliantei si al coalitiei, avand termen de realizare sfarsitul acestui an. Neindeplinirea obiectivelor va genera noi consultari in coalitie pentru a vedea care este solutia”.
In viziunea liberalilor, o data ce au impins termenul de finalizare pana prin decembrie, acum este clar ca nici vorba nu poate fi de aplicarea unor masuri radicale mai devreme. “Sigur, exista si o serie de termene intermediare, pe care le-ati tot auzit din diverse surse, de exemplu 10 septembrie. Dar nu se pot lua masuri radicale pentru nerespectarea unor termene intermediare”. Ca sa fie clar, Eugen Nicolaescu a facut precizari suplimentare in privinta anticipatelor: “Solutia extrema a alegerilor anticipate nu este de actualitate. Se va apela la aceasta varianta doar daca va exista un volum mare de neindepliniri in calendarul Aliantei, nu doar pentru depasirea unor termene”.

Ce se intampla cu conservatorii?

Cat despre conservatori, Eugen Nicolaescu a sustinut ca ei pot sa fie scosi din Executiv doar daca ar da dovada de rea-credinta. Potrivit unor surse liberale, liderii partidului mizeaza pe teama PC de anticipate, care i-ar determina pe oamenii lui Voiculescu “sa voteze tot ce li se va cere”. In caz contrar, Tariceanu ar putea accepta un guvern minoritar, dar pornind de la premisa ca va mai supravietui macar sase luni de zile.

Ministrii PD s-ar putea retrage

Afirmatiile liberalilor intra in contradictie cu cele ale liderului PD Emil Boc. Acesta afirmase ca termenul-limita pentru verificarea fidelitatii partenerilor de la PC este 10 septembrie. Din acel moment, urma sa se discute excluderea PC din Guvern si declansarea anticipatelor.
De altfel, democratul Radu Berceanu a dat glas, intr-o emisiune televizata, nemultumirilor PD. El a afirmat ca va propune retragerea ministrilor PD daca obiectivele referitoare la schimbarea presedintilor si la modificarea Legii administratiei locale nu vor fi indeplinite.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă