10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Culise

Depesedizarea consiliilor judetene

Liderii Aliantei D.A. nu renunta la ideea de a prelua puterea la nivel local. In vizorul Aliantei se afla 19 presedinti pesedisti de consilii judetene si in jur de 35 de vicepresedinti apartinand PSD si PRM. Obstacolele sunt numeroase: cadrul legislativ “aproximativ”, cat si faptul ca la varful Aliantei se afla oameni care nu doresc schimbarea.
Tema schimbarii presedintilor pesedisti ai consiliilor judetene a provocat la finalul anului trecut numeroase discutii in cadrul Aliantei D.A. Liberalii si o parte a conducerii PD au sustinut modificarea legislatiei, astfel incat schimbarea presedintilor consiliilor judetene sa fie posibila cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor si nu cu doua treimi – cum prevede legea actuala. Consiliul de Coordonare al Aliantei a decis pentru schimbarea cu jumatate plus unu. Insa ministrul Administratiei si Internelor, democratul Vasile Blaga, a anuntat ca a negociat cu PSD ca regula sa se aplice doar din 2008.
Ialomita: Chichite si tradari. Numai ca, daca la varf liderii Aliantei se inteleg greu, in plan local liberalii si democratii fierb. La Ialomita aliatii au reusit schimbarea presedintelui Consiliului Judetean, pesedistul Silvian Ciuperca, prin votul a 19 consilieri, din care trei de la PSD. Chiar si asa, aliatii nu au invocat legea administratiei locale, care prevede schimbarea cu doua treimi, ci un articol din statutul alesilor locali, care nu prevede clar numarul de voturi necesar. Insa tocmai din acest motiv decizia CJ Ialomita ar putea fi contestata in justitie iar pesedistii ar putea castiga pe baza unor chichite.
Urmatorul judet pe lista: Salaj. La ora actuala cea mai sigura cale de schimbare a unui presedinte de consiliu judetean si a unui vicepresedinte este obtinerea a doua treimi din voturi. Unul dintre judetele in care se va trece la actiune este Salaj, unde schimbarea presedintelui pesedist este programata pentru 17 ianuarie. Dupa alegerile locale din 2004 UDMR a votat cu PSD, dar acum va vota cu Alianta D.A.
Atac generalizat din Cetatea de Scaun a lui Stefan. Problema schimbarii presedintilor de consilii judetene cu jumatate plus unu va fi reluata pe 23 ianuarie. Liderii PNL si PD vor avea la Suceava o intalnire cu alesii locali ai celor doua partide din Moldova. Tot acolo se planuieste tinerea, separat, a unei sedinte a Consiliului Aliantei, care sa discute problema presedintilor consiliilor judetene.
Dosarele baronilor – arma finala. Exista si presedinti de consilii judetene care au suficient sprijin printre consilieri si nu ar putea fi schimbati nici cu jumatate plus unu din voturi. Cel mai elocvent caz este cel al lui Marian Oprisan. In aceste cazuri ei pot fi dislocati doar in urma unei condamnari penale.

Radu Mazare isi face campanie pe bani publici

Primarul pesedist al Constantei, Radu Mazare, nu se da in laturi sa foloseasca institutiile statului pentru a-si intretine propria imagine. Mazare a gasit o metoda sigura de a ajunge la alegatori – a atasat o pagina la hartiile trimise constantenilor de catre serviciul taxe si impozite. Aceasta este intesata de atacuri la adresa Aliantei D.A. si de laude ale propriei activitati. “Scaderea nivelului de trai, farsa recalcularii pensiilor, eroarea impunerii cotei unice de impozitare, colapsul sistemului de sanatate, invatamant, au exasperat romanii si au dus la miscari ample de protest”.
Mazare nu uita sa se laude cum si-a facut datoria, mentionand asfaltarea bulevardelor si strazilor, renovarea unor blocuri, reabilitarea scolilor, gradinitelor etc…

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă