10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCEC asteapta de patru luni respectarea Legii bugetului

CEC asteapta de patru luni respectarea Legii bugetului

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, il contrazice pe seful statului, care a cerut Guvernului sa grabeasca finantarea CEC fara sa astepte decizia UE.

Capitalizarea CEC Bank cu 900 milioane de lei trebuie discutata cu Comisia Europeana pentru ca operatiunea sa nu fie considerata ajutor de stat, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Explicatia ministrului a intervenit dupa ce presedintele Basescu a cerut Guvernului sa actioneze pentru capitalizarea CEC si sa nu mai astepte analiza "birocratilor" de la Bruxelles, pentru ca IMM-urile au nevoie de sprijin. Alimentarea CEC Bank cu 900 milioane de lei de la buget face parte din programul de masuri anticriza incluse in bugetul pe anul in curs. Fostul presedinte al Consiliului Concurentei Gheorghe Oprescu a anuntat chiar din februarie, cand s-a adoptat Legea bugetului, ca ar putea fi necesar avizul Comisiei Europene. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a explicat ca demersurile pentru capitalizarea CEC au fost initiate in timp util, insistand asupra necesitatii primirii unui raspuns de la Comisia Europeana.

 

La trei luni de la adoptarea Legii bugetului, adica pe 18 mai, Coalitia PDL-PSD a mandatat, intr-adevar, Ministerul de Finante sa obtina aprobarile de la Comisia Europeana. La masa CSAT din aceasta saptamana, seful statului a avansat alta reteta: "Nu putem sta pana cand domnii care analizeaza oportunitatea capitalizarii CEC vor binecuvanta acest lucru, si priviti ce au facut statele cu bancile care au fost in dificultate! Nu stiu cate au asteptat aprobari de la Bruxelles pentru a capitaliza bancile. Sau probabil altor state li s-au dat imediat aprobari", a afirmat Basescu. Asteptata capitalizare a CEC este o masura privita pozitiv de unii analisti. "Capitalizarea CEC cu scopul finantarii IMM-urilor, care sunt cele mai afectate de criza economica, ar putea ameliora situatia IMM-urilor si stimula cresterea econo-mica.

 

Chiar daca resursele financiare ale Guvernului sunt limitate, consider ca o eventuala recapitalizare a CEC ar avea impact pozitiv asupra economiei reale, spre deosebire de cheltuielile inutile ale guvernarii din ultima perioada", ne-a declarat analistul economic Melania Hancila. PSD sustine in forta impunerea fostului secretar de stat la Ministerul Finantelor Enache Jiru pentru fotoliul de presedinte al CEC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă