9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCe atribuţii va avea noua poliţie de pe şosele

Ce atribuţii va avea noua poliţie de pe şosele

Şoferii care conduc autovehicule care transportă marfă şi persoane vor putea fi opriţi în trafic, pentru a fi verificaţi şi chiar amendaţi, de o nouă poliţie, potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului.

Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier ar urma să funcţioneze începând din toamnă.  Deocamdată, această iniţiativă este la stadiul de proiect de ordonanţă de urgenţă şi se află de luni pe site-ul Ministerului Transporturilor, în dezbatere publică. Potrivit documentului, noua instituţie, ISCTR, se va înfiinţa prin reorganizarea Autorităţii Rutiere Române, a Registrului Auto Român şi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. ISCTR ar trebui să funcţioneze sub umbrela Ministerului Transporturilor.

„Inspectorii pot opri vehicule, semnalizând regulamentar din poziţia statică, în acelaşi mod ca şi poliţiştii rutieri, sau din vehiculul din dotare aflat în mers”, se menţionează în proiectul de ordonanţă de urgenţă. „În cazul unui control efectuat în trafic asupra unui vehicul rutier, inspectorii au dreptul să pătrundă atât în spaţiul destinat conducătorului auto, cât şi în spaţiul destinat transportului rutier de mărfuri şi/sau de persoane”, se mai spune în document.

„Noua instituţie va controla doar autovehiculele care transportă marfă şi persoane. Maşinile simple vor rămâne în jurisdicţia Poliţiei Rutiere”, a declarat pentru RL comisarul Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere. ISCTR va fi condus de un consiliu format din cinci persoane, al cărui preşedinte va fi inspectorul de stat. 

Noua poliţie va controla starea tehnică a maşinii, actele de transport şi chiar dovada plăţii taxei de drum. Instituţia va putea să ridice plăcuţele de înmatriculare şi documentele maşinii.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă