10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAntonescu ramane sef de grup

Antonescu ramane sef de grup

Spre deosebire de Cristian Boureanu, Crin Antonescu nu a fost sanctionat. El a ramas liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, chiar daca a dat declaratii critice la adresa liderului partidului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu. Cum Bogdan Olteanu a fost primul care a vorbit despre sanctionarea sa, practic decizia de ieri poate fi echivalenta cu o victorie a vocalului Crin Antonescu in fata lui Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu…
Ideea sanctionarii lui Crin Antonescu a fost pusa pe tapet de Bogdan Olteanu chiar in ziua in care Crin Antonescu a vorbit despre guvernul de intimi ai lui Tariceanu si a criticat prezenta lui Bogdan Olteanu in comisia de privatizare a CEC. Olteanu si apropiatii sai pregatisera scenarii de inlocuire – declaratii indignate ale liderilor judeteni, urmate de un vot de incredere in grup. Crin Antonescu urma sa piarda la votul de incredere si erau pregatite chiar doua variante pentru sanctiunea "sigura”. Fie inlocuirea cu deputatul Catalin Micula, fie preluarea atributiilor de catre vicepresedintii grupului.
De altfel, inainte de sedinta Bogdan Olteanu a afirmat ca situatia lui Crin Antonescu va fi discutata la sedinta de grup si a adaugat ca, daca se va ajunge la vot, se va exprima impotriva continuarii mandatului acestuia.
Pe de alta parte, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, s-a pronuntat impotriva sanctionarii lui Crin Antonescu. Orban a spus ca este de acord cu o parte din afirmatiile lui Crin Antonescu, dar ca liderul deputatilor a gresit ca a facut criticile in public. Orban a sustinut ca Antonescu nu le datoreaza nimic lui Tariceanu si Olteanu pentru ca a fost ales uninominal lider al grupului. In schimb Tariceanu si Olteanu i-ar fi datori lui Antonescu pentru ca a sprijinit alegerea lui Olteanu in fruntea Camerei. De altfel, potrivit unor surse din partid, Orban a facut lobby pentru Crin Antonescu, dand telefoane de zor pentru a-i sfatui pe liderii partidului, inclusiv pe Tariceanu, "sa nu comita o greseala care ar putea afecta imaginea partidului”.

Socoteala de acasanu s-a potrivitcu cea din targ

La sedinta de ieri, surpriza. Unul dintre deputatii "revoltati”, Relu Fenechiu, a cerut sa se decida daca va fi vot de incredere pentru liderul de grup. Rezultatul: doar 25 din cei 67 de deputati liberali au considerat ca este necesar un vot de incredere, dupa cum au afirmat surse liberale. Practic, nici nu s-a mai ajuns la votul de incredere. In aceste conditii, totul s-a redus la dezbateri asupra subiectului, multi dintre deputatii liberali cerandu-i lui Crin Antonescu sa nu mai faca declaratii in presa.
Unitatea si imaginea PNL au fost motivele invocate atat de Bogdan Olteanu, cat si de Crin Antonescu pentru a explica ziaristilor lipsa sanctiunilor. “S-au purtat discutii legate de unitatea si imaginea PNL. Mi s-a reprosat de catre multi colegi si am ajuns la concluzia ca orice critica nu e de natura sa faca bine imaginii partidului”, a declarat Crin Antonescu. "S-a dat un vot ca nu este necesar un vot de incredere”, a sintetizat Crin Antonescu esenta dezbaterilor. Potrivit acestuia, pe de alta parte, s-a convenit ca este nevoie de mai multe dezbateri si discutii politice in interiorul grupului parlamentar si de o mai buna comunicare intre guvern, conducerea partidului si grupurile parlamentare. Liderul deputatilor liberali a mai spus ca multi deputati i-au reprosat si activitatea sa la nivelul forului legislativ, dar majoritatea au considerat ca masurile punitive nu sunt cea mai buna modalitate de a rezolva astfel de situatii.
In schimb, cel care a pus in discutie functia de lider de grup a lui Crin Antonescu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a parut ca da inapoi fata de ceea ce spusese de dimineata. “Eu mi-am exprimat si public regretul ca am intrat in genul acesta de declaratii, care nu ne caracterizeaza si nu sunt potrivite PNL-ului”, a declarat Olteanu. Si el a reluat ideea potrivit careia obiectiile si criticile trebuie dezbatute mai intai in interiorul partidului, pentru ca altfel fac rau imaginii PNL.

Au blocat sedinta Camerei

Sedinta de ieri a plenului Camerei a fost amanata cu o ora, in urma unei solicitari a grupului PNL. Nu de alta, dar la ora 16.00, cand era programata sedinta plenului, liberalii discutau deja de peste doua ore cazul Crin Antonescu, pe care l-au finalizat abia in jurul orei 17.30.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă