19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportAmbasadorul roman de la Chisinau, chemat la Bucuresti

Ambasadorul roman de la Chisinau, chemat la Bucuresti

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost chemat la consultari la Bucuresti, pentru discutarea evolutiilor recente din relatia bilaterala cu Republica Moldova, a anuntat, astazi, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, noteaza Mediafax.
"Dorim sa aflam direct care a fost pozitia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau si sa facem o evaluare a situatiei. Pozitia MAE fata de evolutiile recente din relatia bilaterala dintre Romania si Republica Moldova a fost expusa ambasadorului tarii vecine la Bucuresti, convocat la sediu MAE in 5 decembrie", a adaugat Vintan.
Potrivit MAE, demersul autoritatilor moldovene de a-l convoca pe ambasadorul roman din cauza interviului acordat publicatiei Jurnal de Chisinau, de catre presedintele UNITER, Ion Caramitru, "este neadecvat situatiei".
Autoritatile de la Bucuresti repeta ca Ion Caramitru este "o persoana privata, libera a-si exprima opiniile personale", care nu pot fi considerate pozitii oficiale ale Romaniei si, pe de alta parte, subliniaza ca "libertatea de exprimare este o conditie fundamentala a existentei statului de drept".
Pe de alta parte, Romania a cerut clarificari cu privire la "tonul unor declaratii recente ale reprezentantilor autoritatilor executive de la Chisinau si asteapta ca reconfirmarea cursului pro-european al Chisinaului sa se traduca intr-un angajament sporit in planul eforturilor concrete".
Vintan a mai declarat ca "partea romana intelege ratiunile pentru care cei interesati in stoparea parcursului european al Republicii Moldova incearca sa distorsioneze intentiile reale ale Romaniei", dar eforturile Romaniei se bazeaza pe convingerea ca Republica Moldova va deveni, "intr-un viitor previzibil, o democratie consolidata, un stat de drept atent la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, cu un destin european recunoscut".

Cele mai citite

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Nou record pentru Maratonul Internaţional de la Sibiu

Maratonul Internațional Sibiu (MIS) se pregătește să își scrie o nouă pagină de istorie, adunând la start aproape 9.000 de participanți înscriși, marcând astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă