Aliatii se invart in jurul Curtii Constitutionale

Reprezentantii PNL si PD cauta solutii pentru a fi siguri de schimbarea lui Adrian Nastase din functie. Una dintre variantele studiate vizeaza ocolirea Curtii Constitutionale, dar conducerea Aliantei ar putea abandona aceasta strategie. Unii ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

02.09.2005 - 00:00
Reprezentantii PNL si PD cauta solutii pentru a fi siguri de schimbarea lui Adrian Nastase din functie. Una dintre variantele studiate vizeaza ocolirea Curtii Constitutionale, dar conducerea Aliantei ar putea abandona aceasta strategie.
Unii liderii ai celor doua partide spun ca, in momentul in care vor finaliza votarea noului Regulament, trebuie votata rapid si hotararea prin care actul intra in vigoare. Tot atunci se poate trece si la revocarea presedintelui Camerei Deputatilor pe baza noului Regulament. Adeptii acestui scenariu sustin ca in acel moment se poate trece si la alegerea noului presedinte al Camerei. Explicatia acestui procedeu: PSD intentioneaza sa conteste noul Regulament la Curtea Constitutionala si aliatii se asteapta ca, pe baza provenientei multor judecatori de la Curte, pesedistii sa aiba castig de cauza. Insa, daca Regulamentul este discutat de Curte dupa ce schimbarea s-a produs deja, nu se mai poate produce "revocarea revocarii". In opinia autorilor acestui scenariu, o eventuala decizie a Curtii impotriva Regulamentului nu poate avea efect decat pe viitor, si nu asupra modificarilor efectuate din momentul in care noul Regulament intra in vigoare si pana cand textul este declarat neconstitutional.
Totusi, mai multi lideri PNL si PD sustin ca la varful celor doua partide s-ar fi discutat sa se astepte pana cand se va pronunta Curtea Constitutionala. Si aceasta, pentru ca ar fi o procedura "normala", care nu ar pune Alianta in situatia de a lua o decizie care sa trezeasca semne de intrebare. "Asteptam intai pana se va pronunta Curtea si ulterior aplicam Regulamentul, daca el este declarat constitutional", ne-au declarat lideri ai Aliantei.
Pana atunci, aliatii trebuie sa gaseasca solutii pentru contracararea "smecheriilor" de ultima ora inventate de Adrian Nastase. Actualul presedinte al Camerei se apare ca incearca sa gaseasca subterfugii pentru a amana includerea Regulamentului Camerei pe ordinea de zi a sesiunii ordinare. Si aceasta, sub pretextul ca mai trebuie asteptate cinci zile pentru depunerea amendamentelor. Liderii liberali si democrati sustin ca este vorba de un raport al comisiei de regulament si ca nu ar mai trebui asteptat cinci zile pentru a se depune amendamente. Subiectul schimbarii presedintilor celor doua Camere ar urma sa fie unul dintre cele discutate de parlamentarii liberali, care la finalul acestei saptamani se vor intalni la Sinaia cu liderii partidului.

Citește totul despre:

Comentarii