10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSport800 de miliarde de lei, investite in luxul senatorilor

800 de miliarde de lei, investite in luxul senatorilor

Senatorii urmeaza sa se mute de la 1 septembrie in noul spatiu amenajat special pentru ei la Palatul Parlamentului. Costul intregii operatiuni este de 800 de miliarde de lei, potrivit datelor oferite de secretarul general al Camerei, Mihai Ungheanu. Urmeaza insa si alte cheltuieli.

Lupta pentru spatiu vital

Recent, printr-un protocol spatiul rezervat Senatului a fost predat acestei institutii de catre Camera Deputatilor. Pentru spatiul rezervat Senatului au fost eliberate la Palatul Parlamentului corpurile de cladire A1, C5 si E3. Dupa indelungi negocieri, algoritmul a fost stabilit la 50% din spatii pentru Camera, 25% pentru Senat si 25% pentru alte institutii aflate la Palatul Parlamentului. Imparteala a starnit nemultumiri in ambele tabere. Senatorii considera ca nu e suficient loc pentru birourile parlamentare si insista sa li se ofere si spatiile altor institutii, de pilda cele ale SPP sau ale Pactului de Stabilitate. Staff-ul Camerei Deputatilor a ramas la randul sau cu o nemultumire adanca: a eliberat pentru Senat birourile comisiilor comune (SRI, SIE, Revolutionari) si a trebuit sa le gaseasca alte spatii din cele ale Camerei. Deputatii se considera atat se stramtorati incat vor intra pe terenul Centrului International de Conferinte.

Sala de lux pentru senatori

Chiar daca au spatiu pe jumatate cat cel rezervat Camerei, senatorii se pot mandri cu o sala de sedinte mult mai bine dotata. Aceasta este gata de mai multa vreme si a fost inaugurata cu mult fast in prezenta presei, dar mutarea a intarziat din cauza neintelegerilor privind spatiile pentru birouri. Macar in privinta salii senatorii se pot considera rasfatati. Au la dispozitie o sala garnisita cu toate cele necesare: cupola de sticla, ornamente aurite, pupitre luxoase. Acestea sunt dotate cu agende electronice cu difuzor, datorita carora senatorii au posibilitatea sa-si prezinte ideile fara sa se deplaseze la tribuna, mai ales ca imaginea vorbitorului va fi proiectata pe ecranele amplasate la prezidiu.

Mobilier nou

Daca sala plenului este finalizata de mai multa vreme, in ultima perioada principalele preocupari au vizat amenajarea birourilor. A fost cumparat si mobilier nou, desi exista o ordonanta de urgenta care interzice astfel de achizitii pentru institutiile publice. “Nu s-a cumparat mobilier nou, a fost inlocuit cel vechi” este explicatia oferita de secretarul general al Camerei.
Trebuie spus ca noii proprietari, mai-marii Senatului, au intocmit deja schema pentru repartizarea birourilor, de exemplu, Nicolae Vacaroiu va avea biroul in actual club al parlamentarilor.

Se cauta loc pentru masini

Sirul cheltuielilor nu se va opri insa aici, urmand ca pe viitor sa se cheltuiasca sume frumusele pentru a se rezolva si alte probleme. Una dintre acestea este spatiul pentru parcare, spatiul din fata noului sediu al Senatului de pe Calea 13 Septembrie urmeaza sa fie largit pentru a permite parcarea noilor masini ale senatorilor. Mutarea senatorilor la Palatul Parlamentului va presupune si alte investitii. De pilda, un nou transformator de energie special pentru Senat.

Ce se intampla cu piscina?

Un subiect care a facut valuri a fost cel legat de intentia amenajarii unei piscine pentru senatori. Dupa izbucnirea scandalului, s-au dat asigurari ca proiectul va fi oprit. Totusi, potrivit unor surse parlamentare, se cauta solutii pentru noi cheltuieli in bugetul pentru anul viitor. Deocamdata secretarul general al Camerei s-a marginit sa afirme ca s-ar fi oprit investitiile si ca spatiului respectiv “i se va gasi o utilitate”, fara a preciza care anume.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă