10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSport"Scai" politic, maturat de valul anticipatelor

“Scai” politic, maturat de valul anticipatelor

Valul alegerilor inainte de termen va face adevarate ravagii printre partidele de buzunar, care au ajuns sa aiba reprezentare parlamentara numai pentru ca liderii acestora s-au “agatat” la momentul potrivit de formatiunile potrivite sa le ofere pe tava un loc eligibil. In sase luni s-au infiintat deja doua partide noi. Profitorii au toate sansele sa se curete din viata parlamentara partide precum PPR-ul lui Ciontu, PIN-ul lui Gusa, dar mai ales PUR/PC-ul lui Voiculescu.

Disparitia PIN

Intrati in Parlament pe listele Aliantei D.A., Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru au parasit barca democratilor la scurta vreme dupa inceperea noii legislaturi. In urma scandalului izbucnit, Gusa impreuna cu Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu si-au dat demisia din PD exact in ziua in care partidul stabilise sa le retraga sprijinul politic. La scurta vreme, si-au infiintat o noua formatiune, Partidul Initiativa Nationala, pe structurile asociatiei Initiativa 2003. Cum nu apare nici in sondaje, PIN-ul are toate sansele sa isi piarda reprezentarea parlamentara pe care si-a castigat-o doar datorita orgoliilor initiatorilor.
De altfel, Aurelian Pavelescu, unul din liderii partidului, recunoaste ca in acest moment nu se stie ce strategie vor adopta pentru ca PIN sa ramana parlamentar: “Vom vedea ce se va intampla! Deocamdata nu avem o strategie finalizata”, a afirmat el.

Popularii lui Ciontu asteapta… “alegerea apelor”

Un alt partid creat de la ultimele alegeri este cel Popular, al fostului peremist Corneliu Ciontu. Formatiunea este in curs de inregistrare la tribunal, asa ca alegerile inainte de termen nu pot decat sa o faca sa isi piarda reprezentarea in Legislativ. Plecati din PRM dupa ce Corneliu Vadim Tudor a decis sa revina in fruntea partidului si sa renunte la doctrina populara, deputatii Corneliu Ciontu si Anghel Stanciu au fost urmati de alti opt deputati peremisti sustinatori ai renuntarii la nationalismul si antisemitismul lui Vadim. In urma cu cateva saptamani, “peremistii dezertori” au anuntat ca infiinteaza Partidul Popular.
Ciontu pare optimist in legatura cu lansarea partidului la alegeri.
Intrebat despre ce soarta crede el ca va avea PP dupa anticipate, Ciontu s-a aratat rezervat. “Daca vor fi anticipate, ne vom orienta. Vom astepta alegerea apelor!”, ne-a declarat el, dand de inteles ca ar fi tentat de eventuale aliante pentru a avea sanse sa castige un nou mandat in Parlament.

Deputatii BNS isi vad salvarea in “aliati”

Risca sa isi piarda caldutul loc de munca de la Casa Poporului si cei cinci deputati din partea Blocului National Democrat (BND), intrati de altfel in Parlament pe listele formatiunii lui Vadim Tudor, actualmente independenti. BND-ul a fost creat ca partid anul trecut, de catre sindicalistii de la BNS, iar scopul declarat a fost acela de a reprezenta interesele muncitorilor in Parlament. Chiar din prima zi a noii legislaturi, cei cinci deputati BND au intrat in conflict cu C.V. Tudor, deoarece au decis sa sustina Alianta in Parlament. Asa ca au fost exclusi din PRM si C.V.T. a rupt protocolul cu BNS. Ulterior, benesistii si-au declarat sustinerea pentru “grupul Ciontu”, fara insa a adera la el.
In prag de anticipate se bazeaza pe sprijinul liberalilor si democratilor, dovedind ca sunt destul de pragmatici. “Protocolul incheiat de BND cu Alianta D.A. prevede ca sustinem Guvernul, iar in caz de anticipate, cei cinci deputati vor avea locuri eligibile pe listele Aliantei. Noi ne-am facut datoria, am fost tot timpul in Parlament. Daca se va respecta protocolul, vom vedea”, ne-a spus Mircia Giurgiu, unul din cei cinci deputati-sindicalisti.

“Scai Ð nume generic dat mai multor plante cu frunze ghimpoase si fructe cu ghimpi, care se agata de haine, de lana oilor etc.”

In marja de eroare a lui 1%, Voiculescu viseaza sanse

Umanistii lui Dan Voiculescu, deveniti de catva timp conservatori, risca si ei sa fie maturati din Parlament de anticipate daca nu vor reusi sa se pripaseasca pe langa vreo alta formatiune mult mai puternica. Atat in legislatura aceasta, cat si in cea trecuta, actualii conservatori au obtinut mandate parlamentare gratie PSD-ului pe listele caruia au candidat. Numai ca, in acesta legislatura, fostii umanisti au cerut pesedistilor, la schimb cu imagine la postul de televiziune patronat de partid, atatea locuri in Legislativ cat sa isi poata face grupuri parlamentare si la Camera Deputatilor, si la Senat. Si, vazandu-se cu sacii in caruta, au trecut de partea Aliantei, la guvernare. Desi Voiculescu se lauda ca PC ar avea sanse sa intre singur in Parlament, in sondaje conservatorii se regasesc undeva in marja de eroare a lui 1%. De altfel, imediat dupa ce premierul Tariceanu si-a anuntat intentia de a demisiona si a declansa anticipatele, Voiculescu a si inceput negocierile cu liderul liberal pentru a face loc conservatorilor pe listele PNL. Oficial, purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, o tine una si buna pe-a sefului: “Daca vor fi anticipate, vom merge singuri pe liste!”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă