15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSport"Noi nu am vazut niciodata o contradictie"

“Noi nu am vazut niciodata o contradictie”

– Cum reiese opinia publica romaneasca din acest studiu foarte complex?
– Este mult “wishful thinking”. Romanii proiecteaza niste asteptari fara sa stie prea bine. Sunt toate acestea rate inalte de entuziasm pentru SUA, UE, NATO, pentru toti partenerii vestici. Probabil ca vor scadea si ele in timp. Cred ca este un efect al faptului ca ai fost atatia ani tinut la margine. Contradictii interioare nu vad. E o contradictie faptul ca sustinem in egala masura UE si SUA? Nu neaparat. Pentru unii vest-europeni poate sa fie o contradictie, dar pentru noi nu e contradictorie, e ca si cum ti s-ar cere sa alegi intre mama si tata.
– Dorinta de a fi alaturi explica faptul ca suntem foarte “calzi”, ca avem rate de prietenie fata de americani sau britanici mult peste media europeana?
– Da, si chiar fata de tari europene, precum Italia, ne apropiem de rata populatiei proprii. Iubim acea tara la fel de mult ca cei de acolo. Sigur, e o proiectie, poate ca foarte multi romani au pe cineva acolo si asociaza tara respectiva cu familia lor de acolo. Izolarea a contat si ea si se vede ca suntem ca intr-un siaj, inca ne bucuram de o libertate proaspat obtinuta.
– Cum explicati proamericanismul romanilor?
– Suntem chiar peste polonezi, asta e interesant. Noi niciodata nu am vazut o contradictie intre a fi cu americanii si a fi cu europenii. Pentru noi Vestul a fost unitar. Chiar am fost derutati de toate certurile transatlantice, ca ni se cere sa alegem. Aici e o intrebare. Sunt romanii contradictorii sau ceilalti sunt contradictorii? Pentru noi ei sunt contradictorii.
– In ce masura ar putea influenta aceasta opinie publica politica romaneasca externa si de securitate in cadrul UE?
– Chiar politica oficiala a statului, a presedintelui este deja destul de proatlantica. O va influenta in a o tine pe aceeasi directie, nu vad in Romania un viraj brusc catre teme de genul izolationism european. Un val de imigratie in Romania poate schimba “cosmopolitanismul” romanului, care probabil ca e mai mult rezultatul faptului ca nu a experimentat foarte mult.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă