9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSport"Am fost radiat de pe documentatie!"

“Am fost radiat de pe documentatie!”

Presedintele Traian Basescu a adus in discutie modul in care a fost adoptata hotararea de guvern privind liberalizarea pietei energiei.

Vicepremierul Gheorghe Seculici, desemnat initial sa semneze hotararea alaturi de ministrul Codrut Seres, a fost inlocuit, dupa ce si-a exprimat unele rezerve, cu seful cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu. Vicepremierul Gheorghe Seculici a declarat ieri la BBC ca primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a afirmat in sedinta de guvern de joi ca nu are cunostinta de modul in care s-a ajuns la semnatura lui Aleodor Francu. “Sigur ca aceste lucruri, ca sa le poti stabili si ca sa fii in cunostinta de cauza cand iei o decizie de acest gen, e nevoie de un timp pentru analiza. Era vorba de o luna, pentru ca aceste date nu se culeg asa de usor”, a explicat ieri Seculici. “Ei, dupa ce am facut aceste analize si in timpul in care faceam aceste analize nu am mai apucat sa ma pronunt, pentru ca intr-una din sedintele de guvern, pe o lista suplimentara, am vazut ca apare trecut acest proiect de hotarare. In momentul in care mi-a parvenit proiectul de hotarare si m-am uitat sa vad, ca stiam ca originalul acestei documentatii este la mine in birou, am vazut ca nu mai apar la avizatorii acestei documentatii; in locul meu aparea domnul Aleodor Francu. Deci am fost radiat de pe aceasta documentatie”, explica vicepremierul.

“Nu era nevoie de semnatura mea”

“In momentul in care am vazut acest lucru m-am adresat domnului Voicu, ca secretar general al Guvernului, l-am intrebat daca este normal, cabinetul dansului e cel care promoveaza aceste documente si, normal, raspunde de legalitatea lor. Dansul mi-a spus ca atat timp cat este promovat acolo are viza probabil juridica si ca este in regula sa fie asa. Si nu era nevoie de semnatura mea. In aceste conditii, n-am ridicat problema nici in sedinta de guvern si nici… pentru ca, in primul rand, am fost surprins neavand la mine nici documentele pe baza carora ar fi trebuit sa fac un comentariu in cadrul sedintei. Ulterior, presedintele m-a intrebat daca atunci cand a fost promovata aceasta hotarare am avut cunostinta de ea si cum a fost promovata. Si atunci am explicat toate elementele pe care vi le-am prezentat si dvs. acum.”
Intr-o precizare primita ieri la redactie din partea Guvernului suntem informati ca seful Cancelariei primului ministru are rang de ministru. Suntem avertizati ca, in conformitate cu art. 53 din Legea 90/2001, privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in domeniul lor de activitate “ministrii initiaza si avizeaza proiecte de lege, ordonante, hotarari ale Guvernului, in conditiile stabilite prin metodologia aprobata de Guvern”.

De ce a semnat Francu?

Astfel incat nu ne-a ramas decat sa verificam cu atentie metodologia respectiva, mai precis continutul Deciziei nr. 379 din 28 iunie 2005 privind organizarea si functionarea Cancelariei primului ministru. Nicaieri, in nici una din numeroasele pagini ale deciziei, nu scrie ca seful Cancelariei “initiaza si avizeaza proiecte de lege, ordonante, hotarari”. Era si greu de presupus ca seful Cancelariei ar putea fi deasupra tuturor celorlalti ministri avand drept de semnatura pe orice HG ar dori. Daca ministrul Sanatatii nu poate contrasemna vreo HG legata de, sa spunem, Sport, nu-i clar ca si competentele sefului Cancelariei sunt (ori ar trebui sa fie) limitate? Altfel ar fi haos. In Decizia 379 nu se spune decat ca poate emite “ordine si instructiuni in conditiile legii” si strict numai pentru institutiile si unitatile care isi desfasoara activitatea in subordinea si sub coordonarea sa. Deci… in nici un caz HG-uri! In plus, intre Cancelarie, prin departamentul sau de Politica economica generala, nu exista decat relatii de colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, subordonata direct primului ministru. In plus, Departamentul Juridic al Cancelariei asigura avizarea juridica doar a actelor interne ale compartimentelor Cancelariei.
Aceste prevederi sunt singurele incluse in Decizia 379 care ar putea explica intr-un fel de ce Aleodor Francu a semnat, alaturi de ministrul Economiei, o hotarare de guvern.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă