13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăGuvernul intenţionează eliminarea vulnerabilităţilor de ordin constituţional din legile în vigoare

Guvernul intenţionează eliminarea vulnerabilităţilor de ordin constituţional din legile în vigoare

Aceasta s-a referit la imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor, aflată în contradicţie cu soluţiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracţiuni din domeniu.

”Sesizarea formulată de Executiv la Curtea Constituţională nu a urmărit blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, aşa cum rău intenţionat au interpretat unii politicieni aflaţi într-un ridicol elan electoral, manifestat prin manipulări grosolane”, consideră parlamentarul liberal, opinând că, în mod concret, Guvernul a vrut eliminarea oricăror suspiciuni de ordin constituţional, acţiunea nereferindu-se la majorarea pedepselor propuse prin lege, ci la un amendament introdus în cadrul dezbaterilor parlamentare, care aduce atingere noţiunii de prescripţie a răspunderii penale.

”În consecinţă, soluţia legislativă privind imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor era în contradicţie cu prevederile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracţiuni din acelaşi domeniu (având acelaşi obiect juridic), precum cele de trafic de persoane (art. 210 din Codul penal), trafic de minori (art. 211 din Codul penal), proxenetism (art. 213 din Codul penal), agresiune sexuală (art. 219 din Codul penal), pornografie infantilă (art. 374 din Codul penal), care ar urma să fie în continuare supuse prescripţiei răspunderii penale. Deoarece doar violul şi actul sexual cu un minor sunt imprescriptibile, acest fapt ar putea avea drept consecinţă discriminarea victimelor acestor infracţiuni.

În niciun caz nu se dorea iertarea agresorilor sexuali, doar s-a intenţionat asigurarea că legea e suficient de clară, pentru a nu scăpa cu tertipurile juridice pe care le blamam cu toţii.

În concluzie, sesizarea Guvernului a urmărit respectarea principiilor constituţionale, prin eliminarea vulnerabilităţilor de ordin constituţional şi a efectelor negative rezultate prin potenţiala aplicare eronată a acestora”, menționează Elena Hărătău.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă