7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăFlancul Estic al NATO are "capitala" la București. Secretarul general și miniștrii...

Flancul Estic al NATO are “capitala” la București. Secretarul general și miniștrii de Externe vin în România

Deși sediul Alianței Atlantice este la Bruxelles, cel mai important oraș de pe Flancul Estic al NATO este acum capitala României, unde sosesc secretarul general, Jens Stoltenberg, și miniștrii de Externe din toate țările aliate.

Lucrările reuniunii miniștrilor de Externe din statele NATO se desfășoară în perioada 29 – 30 noiembrie 2022 la Palatul Parlamentului din București. Dar principalii oficiali străini sosesc în România încă din ziua de luni, 28 noiembrie. De exemplu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, se vor afla în România în perioada 28 – 30 noiembrie. Președinția României a anunțat că șeful statului, Klaus Iohannis, îl va primi pe secretarul general Stoltenberg la Palatul Cotroceni, în ziua de 28 noiembrie, la ora 16,15.

De asemenea, la ora 15,30, Stoltenberg se va întâlni cu premierul Ciucă la Palatul Victoria.

Cu privire la secretarul de stat Antony Blinken, Ambasada SUA în România a anunțat că el va avea întrevederi separate cu secretarul general NATO, cu președintele și cu premierul României, precum și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta din urmă este și gazda oficială a reuniunii NATO de la București.

“Ministrul Aurescu şi secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creşterea prezenţei militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE şi avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver”, a anunțat Ministerul român de Externe.

Statele Unite susțin Republica Moldova, deși nu este membru NATO

Tema principală a reuniunii NATO de la București va fi războiul din Ucraina. De aceea, în cadrul reuniunii NATO și la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, ministrul Aurescu “va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistenţa umanitară acordată refugiaţilor din ţara vecină şi măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin ţara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale. De asemenea, în condiţiile creşterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susţinerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin”.

Sprijinul oferit de România și de SUA este foarte important pentru Republica Moldova, în ciuda faptului că Republica Moldova este stat neutru, deci nu este aliat al SUA. Mai mult, chiar președinta Maia Sandu a declarat că, spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova nu dorește să intre în NATO.

Liderii țărilor NATO au fost la București în anul 2008

România mai găzduise o reuniune NATO în anul 2008, la nivel de șefi de state sau de guverne, deci peste nivelul celei care se organizează în noiembrie 2022. La acea reuniune venise inclusiv președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Dar reuniunea din 2022 este importantă întrucât se desfășoară pe timpul războiului din Ucraina și întrucât marchează prima vizită în România a unui secretar de stat al SUA, după anul 2005, a explicat ministrul Aurescu.

“Vom avea două vizite importante, vizita secretarului general al NATO și vizita secretarului de stat al SUA, omologul meu, fiind prima vizită a unui secretar de stat american după 2005. Va exista și o reuniune G7 la care voi participa și vor participa miniștri de externe care sunt în G7 și ministrul de externe al Japoniei prin videoconferință”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Cât de amenințat este Flancul Estic al NATO

Acum o lună, premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, fost ministru al Apărării, avusese o întâlnire cu secretarul general Jens Stoltenberg, la sediul NATO din Bruxelles. Cei doi oficiali au discutat despre războiul Rusiei în Ucraina. Ei au vorbit despre atitudinea necontrolabilă a Rusiei, care pune în pericol nu doar țările neutre, ci și țările Alianței Atlantice, subliniind că regiunea Mării Negre este de importanță vitală, strategică pentru NATO.

“Având în vedere impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

În fața premierului Ciucă, la Bruxelles, secretarul general Stoltenberg a subliniat că “NATO este gata să apere România și toate celelalte țări aliate”. Occidentul nu are însă indicii că Rusia ar avea intenția să atace NATO.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă