14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăPoliticăDrept la replică. Uniunea Ucrainenilor din România susține că niciun membru al...

Drept la replică. Uniunea Ucrainenilor din România susține că niciun membru al UUR nu a contestat rezultatele alegerilor

Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a transmis către redacția ziarului “România Liberă” un “Drept la replică” în care susține că niciun membru al UUR nu a contestat rezultatele ultimelor alegeri interne din cadrul acestei organizații.

Comunicatul transmis de UUR poartă data de 12 octombrie 2023 și este semnat de prim-vicepreședintele UUR, Bogdan Moisei. Comunicatul vine ca replică după ce ziarul “România Liberă” prezenta informații, la data de 8 octombrie 2023, despre un protest care fusese organizat, legal, la Timișoara și despre critici la adresa conducerii centrale a UUR.

Redăm integral conținutul “Dreptului la replică” transmis de conducerea UUR către “România Liberă”.

“Uniunea Ucrainenilor din România se distinge ca o organizație de importanță deosebită pentru comunitatea ucraineană, funcționând în conformitate cu legile țării și cu propriul Statut. Procesul de alegere a conducerii locale și județene a implicat participarea activă a mii de etnici ucraineni, membri ai UUR. Toți membrii prezenți au avut posibilitatea de a-și exercita dreptul de a-și alege liderii prin intermediul Birourilor Organizațiilor Locale și al Comitetelor Județene, două structuri de conducere care adună peste 1000 de reprezentanți. Subliniem faptul că acest număr semnificativ se referă exclusiv la nivel local și județean.

Constatăm cu stupoare că inițiatorii demersului controversat, la care se face referire în articolul publicat, folosesc aceeași practică specifică lor, de înșelăciune, fals și uz de fals, precum și de folosire fără drept a unor denumiri oficiale, toate printr-un comportament sfidător-abuziv, de care au dat dovadă nu o dată, ci de-a lungul timpului.

Prin demersurile lor, aceste personaje, care nu au nimic în comun cu valorile și spiritul pe care s-a fondat Uniunea Ucrainenilor din România, încearcă să destabilizeze comunitatea ucraineană și să dezbine membrii Uniunii, prin false apeluri la „protest”, care, în realitate, sunt motivate de interesele lor strict personale. Scopul lor este evident: de a dezinforma și manipula membrii comunității ucrainene și autoritățile din județul Timiș.

            Sunt persoane din același grupuleț, care, în 2008 – prin înscrisuri false, în 2012 – prin organizarea unui fals Congres, în 2016 – prin crearea unei clone a Uniunii, în 2019 – prin tentativa înființării unei organizații paralele, au încercat, în mod abuziv, să pună mâna pe patrimoniul UUR, iar acum, printr-o dezinformare dusă la extrem, încearcă să dezbine comunitatea ucraineană, acționând ca și cum ar fi membri ai UUR, iar participanții la protest – ar avea vreo calitate în cadrul Uniunii.

            Și de această dată, inițiatorii acțiunii au obținut de la Primăria municipiului Timișoara, în numele Uniunii și prin folosirea fără drept a denumirii „Uniunea Ucrainenilor din România”,  autorizație de desfășurare a unei acțiuni de protest la sediul UUR – Filiala Timiș din str. Mareșal Alexandru Averescu, nr. 3 B.

            Inspirați de modelul generat de „laboratoarele” propagandei ruse, care, pentru atingerea scopurilor sale, instigă oameni și dezbină societăți, provoacă conflicte și seamănă ură, promovează comportamente agresive și subminează procesele electorale, acești impostori, care nu respectă valorile fundamentale pe care s-a clădit Uniunea Ucrainenilor din România, au făcut, la fiecare patru ani, începând cu anul 2008, încercări de a organiza alegeri, altele decât cele prevăzute în Statutul UUR, inclusiv cu participarea unor persoane care nu au nimic în comun cu etnia ucraineană, din dorința de a substitui conducerea aleasă în mod legal cu persoane străine și cu proceduri nelegitime.

            Prin urmare, Consiliul UUR îi îndeamnă pe toți membrii comunității ucrainene să nu cadă în plasa acestor impostori și să nu se lase atrași în jocuri și acțiuni de manipulare. Aducem la cunoștința tuturor membrilor comunității ucrainene din România că acest așa-zis protest este ilegal și neîntemeiat, neavând nimic în comun cu UUR.

            Alegerile interne în cadrul structurilor UUR, inclusiv cele din județul Timiș, s-au desfășurat în strictă concordanță cu legislația în vigoare, cu prevederile Statutului Uniunii și cu hotărârile organelor de conducere: niciun membru al UUR nu a contestat rezultatele acestora.

UUR își rezervă dreptul de a sesiza organele competente și de a formula acțiuni în instanță împotriva celor care folosesc, fără  drept, denumirea organizației și aduc în mod deliberat atingere prestigiului și unității Uniunii. În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al organizației noastre, potrivit regulilor / cutumelor deontologice”

Foarte interesant este faptul că UUR ar fi transmis un “Drept la replică” identic și către publicația “Monitorul de Suceava”, care nu are nicio legătură cu ziarul “România Liberă”. “Monitorul de Suceava” a primit respectivul “Drept la replică” după ce publicase un articol cu titlul „Ucrainenii din toată țara se revoltă împotriva actualei conduceri a Uniunii Ucrainenilor din România”.

Conform informațiilor existente pe site-ul UUR la data de 14 octombrie 2023, această organizație are în România “11 filiale județene și o filială la București, precum și mai multe organizații locale”. La filiala Timiș, în funcția de preşedinte este menționat Hleba Gheorghe.

Doar că, la data de 30 septembrie 2023, Gheorghe Hleba postase, pe facebook, următorul mesaj:

“Am ales liniștea în locul teatrului ieftin! Pacea în locul scandalului. Distanțarea în locul lipsei de respect! Atât!”

Cu o zi înainte ca Gheorghe Hleba să posteze aceste mesaj, adică la data de 29 septembrie 2023, pe facebook apăruse informația despre “demisia Domnului Hleba Gheorghe de la conducerea UUR Timiș”.

Aparent ca urmare a acestei demisii, la data de 3 octombrie 2023, un grup de facebook intitulat “Ucrainenii din Banat” anunța “Candidații pentru funcția de Președinte UUR-Filiala Timiș, validați de Grupul de inițiativă, format din 673 membri ai comunității ucrainene din Timiș”. Grupul “Ucrainenii din Banat” anunța doar trei candidați: Marocico Ivan (fost deputat), Ardelean Cristian, Clempușac Maria. Se observă că Gheorghe Hleba nu figura printre acești candidați. Potrivit informațiilor disponibile imediat după acel moment, alegerile pentru funcția de președinte al filialei UUR Timiș fuseseră câștigate de Maria Clempușac.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă