11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăProbleme la Uniunea Ucrainenilor din România. Câteva filiale cer înlocuirea conducerii. Peste...

Probleme la Uniunea Ucrainenilor din România. Câteva filiale cer înlocuirea conducerii. Peste două zile, președintele Ucrainei ar veni în România

Membri din cel puțin trei filiale ale etnicilor ucraineni din România cer schimbarea conducerii acestor filiale și a conducerii Uniunii Ucrainenilor din România (UUR).

În cursul zilei de sâmbătă, 7 octombrie 2023, la Timișoara s-a desfășurat un protest al etnicilor ucraineni din Banat. Protestul a fost îndreptat împotriva șefului UUR Timiș și împotriva deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi. Acesta este președintele UUR la nivel național.

Nemulțumiri similare, la adresa conducerii centrale a UUR, ar exista la filialele ucrainenilor din Maramureș și din Suceava.

Grupul “Ucrainenii din Banat” a postat pe facebook următorul mesaj:

“𝐒𝐮𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝟐.𝟕𝟎𝟎.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨, 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚̆ 𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢, 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐚𝐠𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐞𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚. 𝐀𝐜𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐛𝐚𝐧𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐫𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐞𝐭𝐧𝐢𝐞 𝐮𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐞𝐚𝐧𝐚̆, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬𝐞 𝐥𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐬𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢, 𝐧𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐔𝐔𝐑. 𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐚𝐦 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐧𝐨𝐢, 𝐜𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐮𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐞𝐚𝐧𝐚̆, – 𝐔𝐔𝐑 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢, 𝐝𝐢𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧”

Un alt grup intitulat “Ucrainenii din Bucovina”, a postat următoarele:

“ACEASTĂ CONDUCERE SE COMPORTĂ, PRECUM O ASOCIAȚIE FAMILIALĂ (tată-fiu), CHELTUIE BANII NOȘTRI DUPĂ BUNUL PLAC, ACORDÂND SUME IMPORTANTE DE BANI DOAR CELOR CARE SUNT SUPUȘI, IGNORÂND TOTAL ȘI ÎNLĂTURÂND OAMENII VALOROȘI AI COMUNITĂȚII, CARE PRIN MUNCA LOR AU ADUS PLUS VALOARE COMUNITĂȚII NOASTRE.

TRAGEM UN SEMNAL DE ALARMĂ PENTRU TOȚI UCRAINENII DIN ROMÂNIA, FIINDCĂ, DACĂ NU AM FI NOI ETNICI UCRAINENI, ACEASTĂ ASOCIAȚIE FAMILIALĂ NU AR PRIMI BANI DE LA GUVERNUL ROMÂNIEI.

VĂ ÎNDEMNĂM SĂ VĂ EXPRIMAȚI PUBLIC, DEOARECE CONSTITUȚIA ROMÂNIEI NE GARANTEAZĂ DREPTUL LA VOT ȘI EXPRIMARE LIBERĂ!”

La data de 7 octombrie 2023, în fruntea filialei UUR Timiș a fost aleasă Maria Clempușac. Ivan Marocico și-a retras candidatura.

Ucrainenii din România, ca și celelalte minorități naționale, sunt reprezentați în Parlamentul României de un deputat. Pe de altă parte, creșterea tensiunilor din interiorul UUR ar putea fi legată și de faptul că, pe 10 octombrie, este așteptată vizita în România a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă