13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăDragnea, ultimatum pentru Toader

Dragnea, ultimatum pentru Toader

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că ministrul Justiţiei Tudorel Toader trebuie să înţeleagă că nu mai poate continua aşa, că trebuie să înceteze cu această atitudine, că acesta a tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat şi despre care nici nu crede că avea intenţia să le dea vreodată. ” Mulţi colegi îmi spun că de fapt toată intenţia lui a fost din ianuarie să ridice aceste subiecte în dezbatere şi că se discută trei luni nu de ce avem de făcut în România reală, nu, în România imaginară şi a tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care de fapt nu s-au dat şi despre care nici nu cred că avea intenţia să le dea vreodată”, a atacat Liviu Dragnea. ”Deci eu cer guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuție nesfârşită. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru codurile penale după verificarea de la CCR. A fost o greşeală a PSD-ului că a crezut în unii care au spus că vor da aceste coduri prin OUG ca să se ajung la final să meargă cu vreo şapte – opt articole la Buxelles într-o mare umilinţă”, a solicitat Liviu Dragnea.

 

Răspunsul ministrului justiției

Dragnea a spus că Parlamentul trebuie să urmeze cursul în ceea ce priveşte codurile penale şi legislaţia penală. ”Guvernul trebuie să se ocupe în mod serios de programul de guvernare. Când are de gând să adopte ceva, anunţă azi şi adoptă într-o săptămână, nu putem lăsa să se discute despre nişte teme parazite luni de zile”, a adăugat liderul PSD. Întrebat dacă vrea ca Toader să plece, Dragnea a răspuns: ”Nu mă interesează. Nimeni nu poate să stea prizonierul acestor teme parazite . Aici doamna premier trebuie să ia o decizie. Vrea să îl menţină, vrea să nu îl menţină, e apanajul ei” .

În replică, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că o ordonanţă de urgenţă nu poate fi adoptată în lipsa urgenţei. ”O simplă precizare! În lipsa urgenței, nu poate fi adoptată o Ordonanță de Urgență !”, a scris, pe Facebook, Tudorel Toader, precizând, ca post-scriptum, că va şterge postarea într-o oră. Anterior, Toader postase o explicație de ordin general. „Simple precizări! Sunt obligatorii deciziile CCR care au fost pronunţate în controlul a posteriori, faţă de o normă juridică în vigoare. Nu sunt obligatorii deciziile CCR care au fost pronunţate în controlul a priori, faţă de proiecte de lege. PS: Legiuitorul poate să renunţe la proiectul de lege supus controlului a priori. Dacă legiuitorul continuă procesul de legiferare, atunci trebuie să respecte soluţiile declarate neconstituţionale”, a comentat Tudorel Toader.

 

ALDE face un pas înapoi

Ministerul Justiției, ocupat de Tudorel Toader, revine PSD, potrivit înțelegerilor din coaliția de guvernare. Însă, Toader a fost propus de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Sprijinul ALDE pentru Toader a blocat până acum remanierea acestuia. Acum, însă, liderii ALDE nu mai par la fel de convinși că merită să se lupte cu PSD pentru Toader. Liderul ALDE Iaşi, deputatul Varujan Vosganian, a afirmat că PSD va hotărî soarta ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, precizând că PSD a respectat deciziile ALDE privind miniştrii pe care i-a susţinut, iar ALDE trebuie să întoarcă ”gestul de politeţe”. ”PSD a respectat decizia noastră în legătură cu miniştrii noştri. PSD a schimbat unii miniştri, iar noi am decis ca pe miniştrii noştri să nu-i schimbăm. Singura schimbare pe care am făcut-o a fost între Toma Petcu şi Anton Anton şi a fost doar din motive de sănătate ale celui dintâi. Câtă vreme PSD a acceptat deciziile noastre cu privire la propriii miniştri, noi trebuie să întoarcem gestul de politeţe şi să lăsăm PSD să decidă. Poziţia de ministru al Justiţiei aparţine PSD, ca decizie politică”, a afirmat liderul ALDE Iaşi, Varujan Vosganian.

 

 

Ce a promis ministrul Justiției

În ianuarie, Tudorel Toader a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență privind completurile de cinci judecători care ar urma să redeschidă procese de corupție cu sentințe definitive. A intervenit apoi în discuție o OUG pentru intrarea în vigoare a acelor articole din Codurile penale, modificate anul trecut, care au fost declarate constituționale de CCR. Cea mai importantă dintre prevederi ar fi reducerea termenelor de prescripție. Intrarea în vigoare a acestor două ordonanțe l-ar fi ajutat direct pe Liviu Dragnea în apelul procesului în care a primit o condamnare de trei ani și jumătate cu executare și i-ar fi permis prescrierea condamnării cu suspendare pentru dosarul referendumului.

 

 

De ce este supărat liderul PSD

 

Conducerea PSD i-a cerut lui Tudorel Toader să adopte ordonanțele de urgență privind legile justiției, în caz contrar fiind pasibil de remaniere. Ministrul Justiției susține doar modificări parțiale, invocând reacțiile dure al UE și ambasadelor occidentale.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost chemat, săptămâna trecută, la cabinetul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. Întâlnirea a venit după alte runde de discuții pe aceeși temă: ordonanțele de urgență care vizează legile justiției. Miercuri, a avut loc o nouă ședință de guvern în care ordonanțele dorite de Liviu Dragnea nu au fost aprobate. Potrivit unor surse din PSD, în discuțiile cu Liviu Dragnea, Toader ar fi propus o soluție de compromis: un proiect care să vizeze o parte din articolele analizate de Curtea Constituțională (CCR). Liderii PSD i-au cerut, însă, un pachet complet care să vizeze toate modificările Codurilor penale și contestația în anulare pentru deciziile completurilor de cinci judecători.

Discuțiile se poartă într-un context extern delicat. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

Ambasadele a 12 state s-au declarat profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei. ”Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părţile, prin consultări ample”, se afirmă în declarația susținută de Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a fost surprinsă de declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans, spunând că au produs neclarităţi şi că nu le-a înţeles rostul, urmând să aibă o discuţie cu acesta. Ea a răspuns şi criticilor formulate de 12 ambasade, afirmând că a încercat să discute cu ambasadorii respectivi, dar nu s-a putut şi le-a solicitat acestora să arate respect pentru România.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă