5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăDeputații au formulat peste 2000 de interpelări. Cine este dator să răspundă

Deputații au formulat peste 2000 de interpelări. Cine este dator să răspundă

Majoritatea interpelărilor formulate de parlamentari s-au referit la pregătirile în anul Centenar, la proiectele de infrastructură şi la măsurile luate pentru sprijinirea persoanelor cu handicap.

Liderul grupului deputaţilor PNL, Raluca Turcan i-a adresat o interpelare premierului Viorica Dăncilă, în care a întrebat-o pe aceasta despre proiectele majore de infrastructură rutieră şi feroviară aflate în derulare. Cu toate acestea, Turcan nu a primit niciun răspuns.

Şi aleşii PSD au trimis 46 de întrebări la care nu au primit un răspuns. Deputaţii PMP au şi ei 42 de interpelări. Cele mai multe interpelări fără răspuns sunt însă cele adresate de liberali, respectiv 121. Şi deputaţii USR au înregistrat 25 de întrebări.

Cele mai multe interpelări şi întrebări care nu au primit răspuns le are ministrul Culturii, George Ivaşcu – 47 de interpelări, urmat de ministrul Transporturilor, Lucian Şova – 46 şi premierul Viorica Dăncilă – 27 interpelări.

Majoritatea interpelărilor în sesiunea parlamentară care s-a încheiat au fost adresate ministrului Culturii, George Ivaşcu. Acesta are 47 de interpelări la care nu a dat niciun răspuns. Cele mai multe întrebări adresate de aleşi se referă la pregătirile pentru Centenar. Alte interpelări către Ivaşcu se referă la muzee, clădiri care ar trebui renovate sau sursele de finanţare pentru consolidarea monumentelor istorice.

Şi ministrul Transporturilor Lucian Şova, are 46 de interpelări la care nu a răspuns. Printre întrebările adresate ministrului se numără cele referitoare la stadiul unor autostrăzi, semnalizarea acustică a trecerilor la nivel cu calea ferată sau solicitarea unor informaţii despre execuţia bugetară a Ministerului Transporturilor pentru trimestrul I al acestui an.

Prim-ministrul, Viorica Dăncilă, nu a răspuns la 27 de întrebări şi interpelări. Printre acestea se numără întrebări referitoare la proiectele sau fondurile alocate pentru sprijinirea persoanelor cu handicap, stadiul unor hotărâri ale Guvernului, amenajarea unor plaje terapeutice pentru persoanele cu nevoi speciale, problema lipsei banilor pentru plata salariilor din sistemul public, cât şi interpelări precum “sărăcia este în creştere în România”.

Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, “Interpelarea constă într-o cerere adresată Guvernului de un grup parlamentar, de unul sau mai mulţi deputaţi, prin care se solicită explicaţii asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activităţii sale interne sau externe. Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice Camera poate acorda un nou termen”.

Conform sursei citate, “fiecare deputat are dreptul să adreseze Guvernului, membrilor săi sau altor conducători ai organelor administraţiei publice întrebări scrise care se depun la secretarul desemnat al Camerei Deputaţilor. Răspunsurile la întrebările scrise se transmit deputatului în cel mult 15 zile. Atât întrebările scrise, cât şi răspunsurile aferente se publică pe site-ul Camerei”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă