Declic îi cere lui Iohannis să limiteze pensiile speciale la maximum 4000 de lei

Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind necesitatea regândirii cheltuielilor de la buget naște primele revenidicări. Comunitatea Declic îi solicită lui Klaus Iohannis plafonarea pensiilor speciale până la suma de 4.000 de lei, până la sfârşitul acestui an.

Share

Rl online 0 comentarii

07.04.2020 - 16:18

Comunitatea Declic a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis îi care îi solicită să plafoneze pensiile speciale până la suma de 4.000 de lei, cel puţin până la sfârşitul acestui an, precizând că dacă cele peste 185.000 de pensii speciale vor fi plafonate, atunci din sumele respective, pentru şase luni, poate fi plătită indemnizaţia de şomaj pentru 876 de persoane sau un venit unic cât salariul minim pe economie pentru 347 de persoane.

“Noi, Comunitatea Declic, vă transmitem această scrisoare deschisă, ca urmare a petiţiei semnate de peste 70.000 de cetăţeni. Vă rugăm să luaţi în calcul, atunci când lucraţi la noul decret pentru prelungirea stării de urgenţă, plafonarea pensiilor speciale până la suma de 4.000 de lei, măcar până la finalul anului 2020. Această măsură este necesară în contextul în care criza economică va lovi România după pandemia de coronavirus. Este nevoie să fim solidari. În timp ce 1 milion de români intră în şomaj tehnic şi alte sute de mii de români nu au niciun venit, este inadmisibil ca pensionarii cu pensii speciale să trăiască cu 77.000 de lei pe lună (cea mai mare pensie specială din România)”, se arată în scrisoarea deschisă, potrivit Știripesurse.ro.

Comunitatea Declic precizează că pensiile speciale costă statul aproximativ 7 miliarde lei pe an.

“În tot acest timp, peste 185.000 de români primesc pensii speciale. Pensiile speciale costă statul român aproximativ 7 miliarde de lei pe an. Doar din plafonarea celei mai mari pensii speciale la 4.000 de lei, pentru următoarele 6 luni ar putea fi asigurată, pentru o lună, plata pentru indemnizaţia de şomaj pentru 876 de persoane sau un venit unic cât salariul minim pe economie pentru 347 de cetăţeni. Aceşti bani ar putea fi alocaţi unui fond de solidaritate, prin care să sprijiniţi românii fără venituri şi bolnavii cronici, prin oferirea de medicamente gratuite. Prin solidaritate, am putea să asigurăm supravieţuirea a cel puţin un milion de români doar dintr-o simplă realocare a unor privilegii neavenite în această perioadă”, mai precizează documentul transmis preşedintelui Klaus Iohannis.

Citește totul despre:

Comentarii