13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăDe ce vrea Klaus Iohannis să împace taberele din PNL

De ce vrea Klaus Iohannis să împace taberele din PNL

Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și liderii PNL, desfășurată recent la o vilă de protocol, pare să influențeze situația din partid. Preşedintele Iohannis le-a cerut liberalilor să fie uniţi în jurul susţinerii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale de anul viitor, iar pentru asta, e nevoie de stabilitate şi linişte în partid. Iohannis a solicitat liberalilor să îşi îndrepte eforturile către viitoarea sa campanie electorală şi să lase deoparte disputele interne, potrivit unor surse din partid.

Pentru ca solicitarea sa să aibă efect, șeful statului a chemat atât susținători cât și adversari ai președintelui PNL Ludovic Orban. La reuniune au participat, alături de Ludovic Orban, prim-vicepreședintele Raluca Turcan, fostul copreședinte al PDL Vasile Blaga, primarul Clujului Emil Boc sau cel din Suceava Gheorghe Flutur. Au fost prezenți și câțiva dintre adversarii lui Orban: liderul senatorilor liberali, Iulian Dumitrescu, fostul președinte PNL Alina Gorghiu și președintele organizației București, Cristian Bușoi.

 

Solicitările președintelui

Klaus Iohannis a avut câte un mesaj pentru fiecare din cele două tabere, sugerând că este dispus să participe la Consiliul Național de sâmbătă, dacă reconcilierea se va produce. Contestatarilor lui Orban șeful statului le-a cerut să renunțe la ideea unui congres extraordinar. Iohannis le-a reamintit că Orban a fost ales președinte al PNL în iunie 2017, în cadrul unui congres. Șeful statului le-a sugerat adversarilor lui Orban să se concentreze pe mesaje anti-PSD. Discuția despre congres va fi reluată în 2019, în funcție de rezultatele electorale ale PNL.

Pe de altă parte, Iohannis i-a cerut lui Ludovic Orban să facă un pas înapoi și să renunțe la modificarea statutului partidului. Luni, Biroul Politic Național a validat propunerea lui Orban de modificare a statutului, astfel încât șefii de filiale să poată fi demiși cu majoritate simplă și nu cu două treimi din voturi. Pentru a intra în vigoare, propunerea de modificare a statutului ar trebui validată și de Consiliul Național. O variantă vehiculată în PNL ar fi ca propunerea de modificare a statului să fie amânată pentru o ședință viitoare. ”Varianta cea mai logică pentru calmarea spiritelor ar fi ca la Consiliul Național să nu se discute nici modificarea statutului, nici convocarea Congresului extraordinar”, afirma un lider liberal.

În viziunea lui Iohannis, partidul ar trebui să fie strâns unit. Prezent la întâlnire, fostul lider PDL  Vasile Blaga a primit misiunea de a se ocupa de pregătirea campaniei prezidențiale. Blaga a fost cel care, în 2014, a strâns rândurile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, intervenind dur după ce câțiva șefi de filiale PNL erau suspectați de blat cu PSD.

 

Cum a escaladat conflictul

În ultima perioadă, tensiunile din interiorul PNL au fost din ce în ce mai vizbile.

La începutul săptămânii, președintele PNL, Ludovic Orban, a obținut acordul conducerii centrale a partidului pentru propunerea sa de modificare a statutului formațiunii, astfel încât liderii filialelor să poată fi demişi prin votul a jumătate plus unu dintre membrii Biroului Politic Naţional, şi nu a două treimi, cum este în prezent. Printre cei care au susținut propunerea lui Orban s-au numărat prim-vicepreședinții Raluca Turcan și Ilie Bolojan, secretarul general Robert Sighiartău. Fostul co-preşedinte al formaţiunii, Vasile Blaga, a fost de acord cu modificarea statutului şi i-a promis lui Orban susţinerea în continuare pentru funcţia de preşedinte. Printre cei care s-au opus modificării statutului s-au numărat Alina Gorghiu, Cristian Bușoi, Iulian Dumitrescu, Marian Petrache, Anca Boagiu, Gheorghe Falcă, Mugur Cozmanciuc, Cristian Olteanu, Gigel Știrbu sau Dan Motreanu.

Pe baza noului statut, ar fi urmat să fie debarcați o serie de lideri de filiale. Printre cei vizaţi sunt liderul filialei PNL Bucureşti – Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector PNL Ilfov – Marian Petrache şi PNL Prahova – Iulian Dumitrescu. Liderii nemulțumiți au cerut un congres extraordinar, ei reproșându-i lui Orban faptul că partidul este izolat pe scena politică, și acesta ar fi unul dintre motivele eșecului moțiunii de cenzură.  Pe de altă parte, lideri precum Iulian Dumitrescu i-au reproșat lui Orban faptul că a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă fără a fi consultat partidul. „Domnul Iulian Dumitrescu a ieșit din muțenie exact când am lansat cel mai dur atac la adresa PSD“, a replicat Orban.

 

Șeful statului țintește al doilea mandat

 Pe 23 iunie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că este ferm hotărât să candideze pentru încă un mandat la Palatul Cotroceni: „Am luat o decizie importantă și vreau să v-o comunic aici, acum, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, la Sibiu.

„Scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluţia nu este satisfăcătoare şi am urmărit în ultimele luni de zile mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulţumire a populaţiei este peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult şi arată că lumea practic nu mai are încredere în clasa politică. Nici măcar nu se mai aşteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunţ poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe dacă fac acest anunţ, alţii nu vor primi aşa bine acest anunţ. În orice caz, mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele pentru ce urmează”, a explicat Klaus Iohannis.

Întrebat cine ar putea să fie nu fie fericit în urma anunțului său, șeful statului a răspuns: „Cred că PSD nu este fericit”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă