12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă: Şedinţa de Guvern se va desfăşura în două etape

Dăncilă: Şedinţa de Guvern se va desfăşura în două etape

“Şedinţa de astăzi va avea loc în două etape: o primă etapă în care vom face referire la cele trei domenii – apărare, ordine publică şi politică externă – şi a doua etapă, care cuprinde actele normativre referitoare la domeniul economic”, a anunţat Dăncilă, după ce preşedintele Iohannis afirmse că, potrivit deciziei CCR, prezenţ preşedintelui la şedinţele de Guvern nu poate fi nici îngrădită, nici .limitată în timp.

La începutul şedinţei, Iohannis a explicat xă participarea sa are loc în virtutea atribuţiilor conferite de Constituţie, fiind vorba despre atribuţiile care se regăsesc în articolele 80, 86 şi 87, coroborate.

Dăncilă s-a referit exclusiv la atribuţiile prevăzute de articolul 87.

Articolul 80 din Constituţie stabileşte că:

“(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

Articolul 86 prevede că Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

Conform articolului 87, “preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii” şi că “preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă