Premierul a făcut şi o greşeală, spunând că ordonanţa reduce „democraţia”,după care s-a corectat.
”Putem spune, pe scurt, că reducem democraţia şi reducem… reducem birocraţia şi reducem termenele”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern, în timp ce vorbea despre modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice.
”Este un act normativ mult aşteptat şi cerut atât de administraţia publică, cât şi de agenţii economici. Acest act normativ va contribui la ridicarea barierelor în calea investiţiilor din România. Aseară (miercuri seara – n.r.) dl ministru Eugen Teodorovici a prezentat pe larg în ce constau modificările pachetului de legi pe achiziţiile publice, dar şi faptul că aceste modificărui au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană.(…) Cred că este foarte important acest lucru şi cred că acest lucru e aşteptat de foarte mulţi români”, a afirmat premierul.
Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanţelor referitor la noul regim al achiziţiilor publice, controlul Curţii de Conturi se va realiza ex-post, după atribuire, şi se elimină dublulul control şi deciziile contradictorii între autorităţile statului. „După semnarea contractului de achiziţie singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”.
De asemenea, „nu se mai iroseşte timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesenţiale ale contractelor de achiziţie”. Autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie. Acest drept al autorităţii contractate se va putea exercita în situaţii de urgenţă (de exemplu, în caz de calamităţi naturale).