27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăPoliticăCoronavirus: Donald Trump anunță aprobarea tratamentului cu plasmă

Coronavirus: Donald Trump anunță aprobarea tratamentului cu plasmă

Președintele Donald Trump a numit evenimentul „ drept o descoperire istorică”, chiar dacă tratamentul e vechi de aproape 100 de ani.

„Așteptam să fac asta de mult timp. Sunt bucuros să fac un anunț istoric pentru lupta noastră cu coronavirusul, anunț care va salva nenumărate vieți. FDA a emis o autorizație de urgență pentru un tratament numit plasmă de la convalescenți. S-a dovedit că reduce mortalitatea cu 35%, un număr incredibil”, a declarat şeful administraţiei de la Casa Albă, potrivit The Guardian.

Președintele i-a acuzat pe unii oficialii FDA că ar conspira să amâne lansarea unor tratamente salvatoare până după alegerile din noiembrie. 

Plasma de la persoanele vindecate conține anticorpi, iar o transfuzie ajută corpul bolnavilor să lupte mai bine cu boala. Această terapie este deja folosită în mai multe țări, inclusiv în România.

Dacă în SUA, potrivit Washington Times, peste 70.000 de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, au primit plasmă convalescentă, în România există o problemă cu recoltarea. Florin Hozoc, administratorul firmei care a donat ministerului sănătăţii 18 echipamente de prelucrare a sângelui, susţine că doar 4-5 donatori sunt pe săptămâna în toată ţara.

Un prefect dintr-un judeţ din Oltenia, infectat cu coronavirus, a întrebat, încă de la internare în spital, potrivit surselor medicale ale ziarului “România liberă,” dacă au plasmă pentru tratament, dacă nu să facă el rost de undeva.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă