25.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăPoliticăCetățenii români pot să voteze în străinătate

Cetățenii români pot să voteze în străinătate

 Vineri, 2 octombrie 2020, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, însoțit de șeful Departamentului de cooperare internațională și relații publice, Sorin-Gabriel Lazăr, a participat la sediul Ministerului Afacerilor Externe la o conferință de presă unde s-a discutat despre posibilitatea cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a se înscrie pe site-ul www.votstrainatate.ro pentru opțiunea votului prin corespondență.

 Termenul-limită de înscriere pentru acestă opțiune a fost prelungit de la 21 septembrie la 22 octombrie 2020, la propunerea AEP.  Cetățenii români care s-au înscris cu această opțiune își vor printa singuri buletinele de vot, accesând aplicația special creată, pe care o vor regăsi în instrucțiunile primite în plic.  

De la 1 aprilie 2020 și până în prezent, peste 16.000 de cetățeni români s-au înscris pentru a vota prin corespondență și peste 3500 pentru vot la secția de votare în străinătate.

Cetățenii români care au ales să se înscrie pentru înființarea unei secții de votare în străinătate își pot schimba oricând opțiunea, până la data-limită de 22 octombrie 2020, alegând să voteze prin corespondență.

Datorită acestui scrutin, secțiile de votare organizate în străinătate au fost implementate  cu un sistem de semnături electronice pe tabletă de către alegători, în urma parteneriatului realizat de AEP cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, contactul cu membrii secției de votare fiind redus la minimum și asigurându-se un flux mai rapid al pesoanelor care doresc să voteze.

Pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, alegerile se vor defășura pe durata a două zile în străinătate (5 – 6 decembrie 2020), cu program prelungit până la ora 23:59 în data de 6 decembrie 2020, astfel încât toti alegătorii care s-au prezentat la urne să-și poată exprima acest drept constituțional.

De asemenea, pentru campania demarată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă a susținut peste 23 de declarații de presă, interviuri tv sau radio, a emis 17 comunicate pe tema situației înregistrărilor pe portal, precum și privind precizări și clarificări referitoare la procedura de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro și a avut peste 40 de postări pe Facebook. Au fost realizate până la momentul actual două materiale video privind promovarea înregistrării pe portal cu opțiunea pentru votul prin corespondență. Ambele clipuri au beneficiat de publicitate plătită pe Facebook, YouTube și în rețeaua de display Google prin Google ADS.           

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a încheiat un acord de parteneriat cu Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), care vizează, printre altele, sprijinul Ligii în demersurile AEP de promovare și diseminare a materialelor de informare pe tema votului prin corespondență în rândul comunităților de români din străinătate și a participat, în 20 iulie 2020 și 6 august 2020, la cele două sesiuni online inițiate de asociații ale românilor din Germania, Elveția și Marea Britanie, având ca obiectiv votul prin corespondență la alegerile parlamentare din anul 2020 și mobilizarea diasporei în campania de informare și promovare a acestui tip de vot în contextul pandemiei COVID-19.

 

Cele mai citite

Gresie pentru baie, bucătărie și living

Alegerea gresiei pentru baie, bucătărie și living implică luarea în considerare a unor factori precum funcționalitatea, durabilitatea și designul estetic. Iată câteva sfaturi pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă