25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăCEDO: Numirea profetului Mohammed pedofil nu se încadrează în libertatea de exprimare

CEDO: Numirea profetului Mohammed pedofil nu se încadrează în libertatea de exprimare

Condamnarea unei femei austriece care l-a făcut pedofil pe profetulul Mohammed pedofil nu încalcă libertatea de exprimare, a decis joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO din Strasbourg a decis că instanțele austriece au echilibrat cu atenție “dreptul la libertatea de exprimare a reclamantului, cu dreptul celorlalți de a-și proteja sentimentele religioase și a servit scopului legitim de păstrare a păcii religioase în Austria”.

În 2009, femeia a organizat două seminarii intitulate “Informații de bază despre islam”, în care ea a comparat căsătoria lui Mohamed cu o fetiță de șase ani, Aisha, cu pedofilia.

Limitele libertății de exprimare

Connform tradiției islamice, căsătoria a fost desăvârșită când Aisha avea nouă ani, iar Mohammed în jur de 50 de ani. Aisha a fost fiica celui mai bun prieten al lui Mohammed și a primului calif, Abu Bakr.

Curtea a citat femeia austriacă, spunând în timpul seminarului că lui Mohammed “îi plăcea să o facă cu copiii” și “… O persoană 56 de ani și una de 6 ani … Cum o numim, dacă aceasta nu este pedofilie? “

Un tribunal austriac a condamnat-o mai târziu pe femeie și a amendat-o cu suma de 480 € (546 $). Celelalte instanțe naționale au confirmat decizia înainte ca aceasta să fie adusă în fața CEDO.

Femeia a susținut faptul că toate comentariile ei s-au încadrat în dreptul ei la libertatea de exprimare, iar grupurile religioase trebuie să tolereze și critici. Ea a susținut, de asemenea, că acestea au fost menite să contribuie la dezbaterea publică și nu au fost concepute pentru a defăima pe Profetul Islamului.

Nici o intenție de a promova dezbaterea publică

CEDO a recunoscut că libertatea religioasă nu a scutit oamenii să aștepte critici sau negări ale religiei lor. Cu toate acestea, s-a constatat că observațiile femeii nu au fost obiective, nu au oferit fundamente istorice și nu au avut intenția de a promova dezbaterea publică.

Comentariile reclamantului “ar putea fi înțelese doar ca fiind menite să demonstreze că Mohamed nu era vrednic de închinare”, a spus instanța, adăugând că declarațiile nu se bazau pe fapte și că intenționau să denigreze islamul.

Cele mai citite

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă