10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe efecte va avea ordonanța privind legile justiției

Ce efecte va avea ordonanța privind legile justiției

Ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Una dintre modificări vizează delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Potrivit ordonanței de urgență  „procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei, deoarece Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. În prezent, Adina Florea este la Secţia de anchetare a magistraţilor.

Tudorel Toader a anunţat că OUG privind modificarea legilor justiţiei arată că procurorii delegaţi în funcţii de conducere rămân 45 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, după care posturile trebuie ocupate potrivit legii. „Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuie ocupate numai în condiţiile legii prin procedura pe care o prevede legea. Din păcate, astăzi, când vorbim, multe funcţii de procurori de rang înalt, de conducere sunt ocupate prin delegare Ceea ce nu e normal”, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Practic, prin acest amendament, preşedintele Iohannis va fi obligat, după 45 de zile,  să emită decretul de numire al procurorului-şef DNA, la propunerea ministrului Justiţiei, altfel instituţia rămâne fără un șef.

 

Statutul Secției speciale

Pentru aceste funcţii pot candida şi judecătorii. OUG pe Legile justiţiei conţine şi o modificare care priveşte numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt. Astfel, procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT și procurorii șefi de secție din aceste parchete ”sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”. Până acum, era necesar avizul secției de procurori a CSM, iar șefii parchetelor puteau fi aleși doar dintre procurori.

De asemenea, odată cu publicarea ordonanţei, Secţia specială pentru investigarea magistraţilor va ieşi de sub autoritatea procurorului general. Documentul arată că Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor. „Ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la <> în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.” În prezent, procurorul general este cel care, în calitate de superior ierarhic, infirmă actele de urmărire penală emise de procurorii Secţiei speciale. Legea privind organizarea judiciară prevede că „soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice”. Pe de altă parte, o decizie a Curţii Constituţionale (CCR) statuează că Secţia Specială este o structură din cadrul parchetului general, şeful acesteia fiind subordonatul Procurorului General. Ordonanța emisă de Guvern, la inițiativa lui Tudorel Toader, vine în contradicție cu această decizie a CCR.

Potrivit noii ordonanţe, pentru a accede la Curtea Supremă magistraţii trebuie să aibă 18 ani vechime în funcţiile de judecător sau procuror. În forma anterioară, Legea 303/2004 statua că pentru a putea deveni judecător la Curtea Supremă un magistrat trebuie să aibă o vechime de 18 ani doar în funcţia de judecător.

 

Criticile CSM

Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, însă, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile justiţiei, că nu au avut cunoştinţă despre modificările propuse şi au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare. Procurorii afirmă că modificarea referitoare la delegarea atribuţiilor ”este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor”. Procurorii sibliniază că ”avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori”.

 

Comisia Europeană așteaptă explicații

Comisia Europeană va solicita explicaţii Guvernului României privind modificările recente introduse de OUG pe legile Justiţiei adoptată marţi de Guvern. ”Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evenimentele recente privind respectarea literei legii în România. Atât conţinutul cât şi procedura ultimelor schimbări, realizate prin ordonanţă de urgenţă, fără o consultare cu judiciarul, par să fie în contradicţie directă cu recomandările Comisiei, făcute prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, susţinut de toate statele membre”, a susţinut unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă