Foto: Inquam

Avem democrație, nu anarhie. Starea de alertă este aprobată

Cabinetul Orban a aprobat, luni, o Hotărâre de Guvern privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55 / 2020, care fusese adoptată săptămâna trecută.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2020 - 22:19

"Trecem din starea de alertă în starea de alertă maximă", a anunțat, luni, premierul Ludovic Orban. Imediat după aceea, Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern care reglementează instituirea stării de alertă în România, începând cu data de 18 mai, pentru o perioadă de o lună de zile.

Din dubla sa calitate, de șef al Guvernului și de președinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Ludovic Orban a avertizat că “în următoarea perioadă, toate ministerele, toate autorităţile care se află în subordinea sau coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maximum”.

Instituțiile care vor impune restricțiile specifice stării de alertă sunt “Ministerul de Interne - prin Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră şi prin toate structurile, inclusiv prin Poliţia locală, care este subordonată operaţional Poliţiei naţionale”.

Aceste instituții trebuie “să se implice cu toate forţele pentru a asigura respectarea regulilor”, a cerut șeful Guvernului.

Potrivit acestuia, “majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor, 98 la sută dintre cetăţenii români, sunt oameni cu respect faţă de lege, oameni care respectă regulile, care au fost alături de noi şi a căror responsabilitate a contribuit la ţinerea sub control a epidemiei şi la diminuarea efectelor negative pentru sănătatea şi viaţa oamenilor. Trebuie să fim în continuare alături de ei şi să îi ferim de unii care se pare că nu înţeleg - o minoritate care, din păcate, se manifestă de multe ori agresiv şi în sfidarea regulilor. Noi trebuie să fim de partea oamenilor corecţi, care respectă legea, a oamenilor responsabili, care contribuie la o conduită normală şi firească".

Șeful Guvernului a avertizat că în România avem “democraţie, nu anarhie" și că în acest moment statul are la dispoziţie “toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile”.

"Odată cu adoptarea acestei Hotărâri de Guvern, în baza legii, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

 

IMPLICAȚIE

Relaxare cu măsură

Prima modificare impusă de starea de alertă în raport cu starea de urgență este că masca trebuie purtată obligatoriu în spații publice închise, în mijloace de transport public în comun și în curțile bisericilor. Circulația persoanelor în localități și în zone metropolitane se poate face fără declarație scrisă, dar la deplasarea între județe declarația scrisă continuă să fie necesară.

Comentarii