4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomePoliticăAmbasadorul Israelului vine la Comisia de Relații Externe din Senatul României

Ambasadorul Israelului vine la Comisia de Relații Externe din Senatul României

Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, va fi primit, în cursul zilei de luni, 30 octombrie 2023, la Comisia pentru Politică Externă din Senatul României.

Pentru această activitate, Comisia se reunește luni la ora 14, a anunțat Senatul României. Anterior acestui anunț, Comisia pentru Politică Externă nu avea nicio acțiune prevăzută în programul zilei de 30 octombrie. Comisia pentru Politică Externă este condusă de senatorul Titus Corlățean (PSD), fost ministru al Afacerilor Externe.

Potrivit unor surse politice, ambasadorul Azar ar putea fi însoțit, la Senatul României, de soția unui român care este acum ostatic în Fâșia Gaza. Bărbatul ținut ostatic, care poartă prenumele Tal, are dublă cetățenie, română și israeliană, și are domiciliul stabil în Israel. Tal este originar din România.

„Precizăm că, potrivit informaţiilor furnizate de către autorităţile israeliene, unul dintre cetăţenii cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat iniţial în lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâşia Gaza”, anunța, la data de 21 octombrie 2023, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.

Actualul război din Orientul Mijlociu a început la data de 7 octombrie 2023. La acel moment, teroriștii Hamas din Fâșia Gaza au atacat teritoriul Israelului. Teoretic, Fâșia Gaza face parte din teritoriul statului Palestina. Dar practic, Gaza este sub controlul grupării Hamas. Surse din Israel consideră că 229 de cetățeni israelieni și ai altor țări sunt acum ținuți ostatici de Hamas.

O serie de oficiali români, inclusiv ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, au condamnat atacul terorist executat de Hamas, la 7 octombrie, asupra Israelului. Pe de altă parte, România insistă pentru a face posibilă repatrierea a circa o sută de cetățeni români care se aflau în Gaza înainte de declanșarea războiului și care, din cauza acestui război, au cerut să revină în România.

La data de 30 octombrie 2023, Consiliul de Securitate al ONU are programată o reuniune pe tema situației din Orientul Mijlociu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...
Ultima oră
Pe aceeași temă