21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăAmbasadoarea României în Franța și șefii armatelor României și Franței au vizitat...

Ambasadoarea României în Franța și șefii armatelor României și Franței au vizitat cimitirul eroilor români din Alsacia

Ambasadoarea României în Franța și șefii Statelor Majore ale armatelor României și Franței au vizitat cimitirul eroilor români din orașul Soultzmatt (Alsacia).

Ambasadoarea Ioana Bivolaru a anunțat, în acest context, și faptul că, din septembrie 2023, cimitirul militarilor români din Soultzmatt a intrat in patrimoniul UNESCO.

“Emoție intensă ieri în Alsacia, la Soultzmatt, la cimitirul românesc: cele peste 670 de cruci, aliniate într-o solemnitate tăcută și în alb imaculat, sunt semne ale tot atâtor vieți oferite în jertfă de către militarii românii căzuți în prizonierat, în primul război mondial. Cu atât mai greu gândul la conflictele care bulversează astăzi lumea și cu atât mai puternică speranța în binele pe care doar pacea îl poate susține cu adevărat. Vizita, împreună cu Șeful Statului Major al Apărării, gen. Daniel Petrescu și omologul francez, gen. Thierry Burkhard, în prezența Prefectului Haut-Rhin și a primarului orașului Soultzmatt, mi-a prilejuit și bucuria să aflu că, din luna septembrie, Cimitirul nostru din Alsacia a intrat in patrimoniul UNESCO. În 2024 vom celebra centenarul acestui excepțional loc românesc din Franța, inaugurat de Regele Ferdinand și Regina Maria în 1924”, a anunțat ambasadoarea României, Ioana Bivolaru, într-o postare pe internet.

Ambasadoarea României a transmis acest mesaj la data de 18 noiembrie 2023.

Statele din vestul Europei, inclusiv Franța, marchează anual, la data de 11 noiembrie, Ziua Armistițiului, în amintirea acordului de pace semnat între Antanta şi Puterile Centrale, la Compiègne (Franţa), la 11 noiembrie 1918. Armistițiul din 11 noiembrie 1918 a fost semnat între Imperiul German, pe de o parte, și Franța și Marea Britanie, de cealaltă parte.

Potrivit informațiilor disponibile pe internet cu privire la primul Război Mondial, la Soultzmatt se află cel mai mare cimitir militar românesc din Franța, acesta fiind și singurul dedicat foștilor prizonieri de război români. Românii înhumați aici și-au pierdut viața pe parcursul anului 1917. Un element specific acestui cimitir românesc din Franța este un monument în formă de cruce ortodoxă, alături de care se află drapelul național al României.

Ioana Bivolaru a preluat funcția de ambasador al României în Franța la finalul lunii august 2023.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă