Alina Pippidi mușcă tot ce-i iese în cale ca să-i apere pe Raed Arafat și pe Șora

Politologul Alina Mungiu Pippidi are parte de o ieșire virulentă și susține că oamenii mediocri au ales să-i atace pe Raed Arafat și Mihai Șora, pentru simplul motiv că sunt doi oameni de valoare.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 27.10.2019 - 14:52

”Din motive nefericite, ținând de antreprenoriatul unor proști sau ticăloși care țin musai să folosească sau să înjosească oameni mai de valoare ca ei, doi oameni de valoare, Mihai Șora și Raed Arafat, sunt iarăși ținte. Primul, al propagandei deopotrivă post și anti-comuniste, celălalt, al unor lobby-uri influente și conectate cu serviciile care nu se pot întinde mai mult din cauza lui și îl sapă de cinsprezece ani.

Indiferent de motivele imediate care pot trezi comentarii legitime, recomand oricui mai are un dram nu numai de bun simț, ci și de instinct de conservare să se abțină de la a contribui la întinderea îndignării în orice fel privitoare la aceste două personaje.

Mihai Șora nu e un lider al anticomunismului românesc, presupunînd că așa ceva există sau e necesar, dar este un model de înțelepciune și umanitate. Meritul este mult mai mare al cui călătorește în viață de la convingeri idealiste naive greșite la o înțelegere mai subtilă a lumii, deci a reproșa cuiva că a evoluat este o prostie enormă. Adevărata aventură intelectuală este evoluția, nu finalul ei. Șora nu a făcut rău nimănui, niciodată, iar dacă ar fi făcut numai ce a făcut pe 14 iunie 1990, când și-a dat demisia din guvernul Roman din cauza mineriadei, un gest de normalitate care nu a fost urmat de nimeni altcineva și tot ar trebui respectat etern. Și asta, indiferent cît s-a lăsat folosit de antreprenorii de la ”Rezist”, despre care am scris eu însumi, mai ales cînd i-au stors și o declarație pentru a fi folosită de Plahotniuc. Nu avem măsură dacă nu punem în balanță lucrurile. Oamenii ca el au dreptul la orice opinii, chiar dacă nu sunt ale noastre. Punct.

Cu Arafat e la fel. De ce, în atîția ani, nu a făcut un român ce a făcut Arafat, adică un sistem construit de la zero, pe contribuții voluntare și efort uman, ca să avem o alternativă la el? Poate pentru că nu e așa ușor? Știți cît persoane voluntariază la Salvare în București-Ilfov? Mii: Arafat a creat o cultură care înainte de el nu exista. A da vina pe el pentru toate relele sistemului de sănătate, create de o combinație de politizare și politici greșite ale statului și Băncii Mondiale din România, e o prostie. Omul a fost mereu parte din soluție, nu parte din problemă. A, e arogant, se crede centrul lumii, etc- se poate- la fel, fiecare bărbat român, dar majoritatea fără să aibă de ce. Chiar nu vă întrebați cum apar filme miraculoase, cum analiști oficiali care nu suflă niciodată decît în aceeași direcție cu SRI, de genul lui Cristian Tudor Popescu, se dezlănțuie la comandă, cum de o obscură organizație numită ”Reset”, care s-a ilustrat doar stînd după Polițeanu și compania în ultimii doi ani de mare revoluție antipesedistă (fără a fi produs măcar două rînduri legate cu ce vor să pună în locul unui guvern legitim ales, oricît de prost) se reped să îi facă plîngere penală? Nu mai puneți botul la toate comenzile!

Nu ar exista atîtea canalii fără scrupule în România dacă opinia publică nu ar fi regresat atît de mult de cînd cu social media. Sfera publică a devenit gloata publică! Autoritatea e zero! Spune guvernatorul Băncii Naționale că niciodată populația nu a fost mai înstărită și mai plină de depozite în bănci? Nu îl aude nimeni, deși e în sfîrșit un fapt. Toți idioții sunt ocupați să distribuie în schimb că ”țara e în flăcări” sau alte anunțuri isterice.

Nu mi-aș face griji nici dacă țara ar fi pe bune în flăcări, că aveți voi destul scuipat să le stingeți!

Poți face lucruri neobișnuite cu telefonul tău smart, ca să parafrazez reclama Orange din Romană: de exemplu, să te abții trei zile măcar să scuipi un om mai de valoare decât tine.”, scrie Alina Mungiu Pippidi, în Româniacurată, conform Știripesurse.

Comentarii