13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăA fost pecetluit! Coaliția merge înainte cu politizarea ICR

A fost pecetluit! Coaliția merge înainte cu politizarea ICR

Astfel, premierul va avea dreptul de a numi și revoca conducerea Institutului, fapt criticat de mai toată lumea ca fiind o politizare clară a instituției.  

Președintele Comisiei de cultură din Senat, Viorel Badea, a confirmat că ultimele discuții din coaliție s-au purtat în sensul trecerii ICR din subordinea Senatului la Guvern. Senatorul PNL a mai spus că modificările se vor face prin inițiativă parlamentară, și nu prin ordonanță de urgență.

Chiar și în acest caz, Comisiile de cultură și pentru afaceri externe tot vor trebui să se pronunțe săptămâna viitoare cu privire la conducerea ICR, după ce activitatea acestuia a fost blocată printr-o ordonanță de urgență greșită a Guvernului. Dacă noua lege de funcționare va fi dezbătută de parlament, situația funcționării Institutului tot va trebui deblocată într-un fel sau altul până la noi numiri care să aducă dreptul de semnătură pe documentele instituției.

Liderii din Senat nu au făcut decât să ia act de ceea ce și România liberă a semnalat în ultimele săptămâni: conducerea ICR a fost decapitată, Institutul nu are ordonator principal de credite și situația este complet blocată în acest moment. Fostul președinte interimar al ICR, Mirel Taloș, a adresat o solicitare Senatului pentru ca proiectele în desfășurare să poată continua.

Astfel, liderii grupurilor parlamentare au decis ca cele două comisii care au competențe asupra ICR să se pronunțe pentru a reveni la normalitate. Cele două soluții propuse au fost modificarea legislației pentru a da posibilitatea numirii unei conduceri interimare sau demararea procedurii de numirea a unei noi conduceri.

Stenograma ședinței

România liberă a intrat în posesia stenogramei ședinței în care liderii PSD și AUR arată că ICR a rămas fără conducere, iar Guvernul s-a făcut de râs prin această ordonanță. Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a admis că senatorii opoziției au dreptate și că lucrurile au fost încurcate chiar de către Executiv.

Am spicuit din stenograma ședinței:

Sorin Lavric (AUR): „…mandatele președintelui și vicepreședinților s-au încheiat. În clipa de față, ICR-ul este decapitat, din punct de vedere al ordonatorilor de credit, nu are cine sa semneze acte, deși zecile de proiecte se derulează în continuare în ICR. Din câte înțeleg eu, aceste două doamne, Ana Ivan, care este secretar general, și cu Angela Zlotea, țin de aparatul administrativ nu putem lor să le delegăm niște funcții executive. Pentru că eu asta înțeleg din această solicitare. Și atunci n-ar mai fi firesc, în măsura în care Institutul Cultural se află încă în subordinea Senatului și n-a trecut sub jurisdicția Guvernului, n-ar fi mai firesc ca noi să desemnăm interimar, timp de trei luni, un înlocuitor al lui Mirel Taloș? Nu putem să facem asta?”

Lucian Romașcanu (PSD): „Guvernul s-a făcut de râs încă o dată și pe tema ICR-ului, pentru că a dat o ordonanță – cum ați văzut – care nu privea președintele și vicepreședintele. (…) Și atunci avem doar două soluții: fie se dă ordonanță de urgență de modificare a Legii ICR-ului, astfel încât să se poată da de către Senat intermari, fie Senatul va numi doi… ”
Romașcanu: „…sau un președinte și doi vicepreședinți. Se va alege astfel încât să putem face interimate sau, dacă nu, trebuie începută procedura de numire a președintelui și vicepreședinților”.
Alina Gorghiu (PNL): „Domnul Romașcanu are dreptate într-o oarecare măsură, ordonanța, din păcate, a încurcat puțin lucrurile”.

 

 „… ordonanța, din păcate, a încurcat puțin lucrurile. Însă, nu se pot numi interimate în momentul acesta. De aceea, cred că opinia Comisiilor de cultură plus exterme, care sunt competente pe Legea de organizare și funcționare a ICR, trebuie să vină cu un punct de vedere rapid și lucrurile vor trebui tranșate foarte repede, indiferent că declanșăm procedura de numire a unui nou președinte sau modificăm legea astfel încât să intrăm în legalitate”. ALINA GORGHIU, VICEPREȘEDINTE SENAT, PNL  

Cine sunt Ana Ivan și Angela Zlotea

Cele două persoane menționate de Lavric asigură pentru moment „mentenanța” la ICR. Ana Ivan ar avea legături puternice atât cu PSD, cât și cu UDMR și a fost susținută de fosta președintă a ICR, Liliana Țuroiu. Ea a dispus o anchetă a personalului în 2019, după ce B1 TV a dezvăluit o parte din matrapazlâcurile din cadrul Institutului.

În 2013, Curentul scria despre Angela Zlotea că era angajată atât la ICR, cât și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, o sinecură descoperită de presă. În plus, Zlotea beneficia și de… pensie de invaliditate, având certificat de persoană cu handicap de grad doi în formă accentuată.

Citește și: ICR a fost decapitat „din greșeală” de Guvern

Politizare și sinecuri: Atac la independența Institutului Cultural Român

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă