Astfel, atât președintele interimar, Mirel Taloș, cât și vicepreședintele Krizbai Bela au fost nevoiți să își părăsească funcțiile în mod intempestiv, chiar dacă miercurea trecută Guvernul adoptase o ordonanță al cărei scop era prelungirea mandatelor acestora.
Vineri, Guvernul a publicat OUG nr. 32/2021 care modifică art. 6 din Legea nr. 356/2003, însă acesta făcea referire doar la numirea membrilor Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român și nu modifică art. 12 cu privire la numirea conducerii executive a ICR. OUG a fost semnată de premierul Florin Cîțu, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
În urma acestei ordonanțe, s-a constatat că actuala conducere nu își mai poate continua activitatea.
„Având în vedere că numirea în funcția de președinte /vicepreședinte al Institutului Cultural Român se realizează prin act administrativ distinct, respectiv prin Hotărâre a Senatului, iar acest act nu a fost adoptat de către Senatul României (…), în lipsa mandatelor valabile ale președintelui ICR și a vicepreședinților ICR, conducerea operativă este asigurată de către Secretarul general adjunct al ICR. Astfel, începând cu data de 26.04.2021, conducerea operativă a Institutului Cultural Român este asigurată de către doamna Ana Ivan, secretar general adjunct”, au fost informați angajații ICR, luni, printr-o notă internă.
Directorii Institutului Cultural Român vor asigura în continuare activitatea curentă a structurilor pe care le conduc, mai arată nota.
Odată cu președintele și vicepreședintele au plecat însă și angajații încadrați la cabinetele acestora, din cauza faptului că nu mai au contracte de muncă valabile.