5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUnii cred că e floare la ureche să fii profesor în preuniversitar

Unii cred că e floare la ureche să fii profesor în preuniversitar

Avem cea mai mică rată de promovare din ultimii patru ani, așa cum, surprinzător, a recunoscut și Ministerul Educației, chiar din primul comunicat de presă legat de Titularizare.

E clar că tot mai multe persoane au ajuns să creadă că e bine să lucrezi în sistemul de învățământ preuniversitar, mai ales după experiența din ultimul an a pandemiei COVID-19, când cadrele didactice, așa cum s-a inoculat expresia, nu au fost “afectate de pandemie”, adică nu au fost trimise în șomaj ethnic.

Rata de reușită de la Titularizare, de doar 44,47%, demonstrează însă că nu este așa ușor să ocupi un post didactic în sistemul de învățământ preuniversitar.

Din nefericire, o altă concluzie, pe care o tot formulăm de ceva ani, este că mulți tineri care ies de pe băncile facultăților nu sunt pregătiți pentru cariera de dascăl.

Într-adevăr, se poate discuta despre cât de relevantă este proba scrisă de la Titularizare pentru capacitatea unui profesor de a preda la catedră, dar, în același timp, este bine că examenul de acces în sistemul de învățământ preuniversitar și-a făcut un reunume, ca fiind o probă dificilă.

Marea problemă a sistemului de învățământ preuniversitar este că mulți dintre candidații care au obținut note mici la Titularizarea predau deja de ceva ani în școlile din România și, pentru că nu prea e de ales, în acest moment, vor preda în continuare.

Anunțurile unor miniștri ai Educației că nu vor mai sta la catedră cei care iau note sub 5 la Titularizare s-au dovedit doar vorbe în vânt.

Până în pandemie, sistemul de învățământ nu era atractiv pentru multe persoane, acum, o carieră didactică pare să stârnească interesul mai multor indivizi, dar care nu sunt pregătiți.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă