Școala online pare dată uitării de către guvernanți

Laurențiu Mușoiu 27.01.2021 - 00:12
Laurențiu Mușoiu

Se înmulțesc cazurile de infectări cu noua tulpină a Sars COV 2, întâlnită prima dată în Marea Britanie, în unitățile de învățământ preuniversitar, cu mai puțin de două săptămâni până la data la care a fost planificată redeschiderea școlilor, 8 februarie 2021.

Share

Avem noi cazuri la școală din sectorul 2 al Capitalei.

În condițiile unei previzibile răspândiri necontrolate a infectărilor cu noua tulpină a COVID-19, cumulat cu procentul redus de cadre didactice imunizate, este limpede că vom avea cazuri de unități de învățământ închise temporar și în semestrul al doilea al anului școlar.

Cu alte cuvinte, este imposibil să se renunțe la școala online, cu toate că acțiunile Ministerului Educației și Guvernului, în general, sau, mai bine spus, lipsa acestora, ne face să ne gândim la dispariția orelor de predare prin intermediul internetului.

În prezent, Ministerul Educației și Oficiul pentru Achiziții Centralizate nu au demarat niciun proces pentru cumpărarea de dispozitive digitale conectate la internet, pentru elevii care provin din familii defavorizate.

A existat doar o declarație a ministrului Sorin Cîmpeanu, care recunoștea că mai este nevoie de tablete digitale pentru elevii care nu au acces la cursurile de predare online.

Declarația șefului Educației pare însă că va ajunge doar o știre pierdută în arhivele agențiilor de presă.

Am fost nemulțumiți că fostul premier Ludovic Orban oferea multe declarații demagogice, mimând o preocupare pentru soarta școlii românești, promițând tablete și acces la internet pentru toți elevii și, în final, a achiziționat dispozitive doar pentru câțiva copii, după aproape un an de zile.

Acum, premierul Florin Cîțu nu le mai oferă elevilor nici măcar promisiuni.

Am înțeles că membrii Executivului Florin Cîțu nu vor să mai procedeze precum Cabinetul Ludovic Orban, să promită azi un lucru și mâine să se schimbe totul.

Dar, în niciun caz, tăcerea nu este o soluție pentru situația extrem de gravă în care se află acum sistemul de învățământ din țara noastră.

Știm motoul în viață al marelui economist de carieră Florin Cîțu: nu sunt bani.

Există însă bani în actuala guvernare pentru creșterea seminificativă a aparatului administrației centrale, cu introducerea multor posturi noi de directori și consilieri, doar ca să fie pace în coaliția PNL – USR PLUS – UDMR.

Ministrul Educației trebuie să înțeleagă însă, deși, presupun că este conștient, și ar trebui să-i explice mai bine și premierului că în sistemul de învățământ nu va fi pace în acest an școlar, dacă nu vor fi investiții.

Profesorii, elevii și părinții sunt nerăbdători să se întoarcă în școli, este adevărat, dar sunt și nerăbdători să vadă îmbunătățită actuala stare a sistemului educațional.