Profesorii, trimiși în prima linie, dar fără imunizare

Laurențiu Mușoiu 28.01.2021 - 00:33
Laurențiu Mușoiu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, arată, în toate intervențiile sale, la diverse posturi de televiziune, ca semestrul al doilea al anului școlar să se desfășoare cu prezență fizică în unitățile de învățământ.

Share

Într-adevăr, este o certitudine pentru întreaga comunitate școlară că trebuie revenit de urgență la învățământul clasic, cel exclusiv online lăsând mari lacune în formarea elevilor.

Cei mai mulți profesori, am putut constata și din discuții purtate personal și din intervențiile lor prin mass-media, își doresc să revină în școli, dar, cum și dascălii sunt oameni, se tem de sănătatea lor și a apropiaților.

Cu vaccinarea cadrelor didactice stăm prost, în acest moment, cei mai mulți profesori având șanse să fie imunizați, abia după ce vor petrece săptămâni sau chiar luni bune în sălile de clasă.

În foarte multe localități, programarea cadrelor didactice pentru vaccinare se realizează haotic.

Aceasta, pentru că direcțiunile unităților de învățământ atât din preuniversitar, dar și din superior, au fost puse în fața faptului împlinit.

Situația este semnificativ mai gravă în preuniversitar, unde foarte mulți directori de școli și reprezentanți ai administrației publice locale nu știu cum să procedeze.

Li s-a transmis multor cadre didactice că s-ar putea să fie nevoie să se înscrie de repetate ori, pentru că s-ar putea să nu existe suficiente vaccinuri.

În multe localități, au fost programate pentru imunizare, în luna februarie, dar după data la care este planificată redeschiderea unităților de învățământ preuniversitar, personalul didactic auxiliar, iar personalul didactic de predare, urmează să fie imunizat, cel mai devreme, abia pe la jumătatea lunii martie a anului curent.

Marea problemă este că nu există o regulă.

De la Ministerul Educației nu se dă nicio directivă, în principal, pentru că profesorii sunt angajați ai școlilor, unități ce țin de primării.

De campania de vaccinare se ocupă Ministerul Sănătății, dar iată că autoritățile locale sunt lăsate pe cont propriu.

În mod normal, ar trebui să se realizeze o listă de priorități, cu persoanele încadrate în grupuri de risc.

Dar, de unde?

În cazul celor mai multe unități școlare doar s-a spus că ar trebui lăsați mai întâi angajații cu vârste mai apropiate celei de pensionare, dar au fost doar vorbe.

Profesorii se înscriu singuri, se înscrie cine poate și… asta e.

Și s-a stabilit ca femeile de serviciu, portarii, laboranții și bibliotecarii să fie vaccinați primii.

Așa au gândit unele conduceri de școli, probabil și unele inspectorate.

O femeie de serviciu intră în mai toate camerele unei școli, dar un profesor stă cel puțin șase ore pe zi cu elevii în aceeași clasă.