Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Isteria COVID-19. Caz şcoală de corupţie la nivel înalt

Marius Ghilezan Actualizat: 27.02.2020 - 10:05
Marius Ghilezan

Povestea COVID-19 e simplă. Când ai ceva de vânzare creezi o emoţie. O criză. O nevoie. Pui oficialii să spună despre produsele tale vechi şi arunci pachete mari de acţiuni pe burse. Iată că previziunile mele se adeveresc.

Prezent la Bejing, directorul general al O.M.S., Bruce Aylward, face anunţul mult aşteptat de jucătorii pe bursă şi de acţionarii unei companii necunoscute, până azi, GILEAD SCIENCES: „Există un singur medicament care poate avea o eficacitate reală: Remdesivir, folosit pentru tratarea EBOLA.” Autorităţile chineze declară că de câteva săptămâni folosesc acesta în spitale.
Pe bursă, acţiunile GILEAD SCIENCES cresc în câteva ore cu 4,59%. Se scot la bătaie 42.905.000 de acţiuni (în zilele precedente s-a înregistrat o medie de circa 14 mil n.a.). Acţionarii câştigă un fleac (ne-au ciuruit n.a.) de 140 de milioane de dolari într-o zi.
În România, dacă o mască era la preţul de 20 de bani, ieri se vindeau în farmacii cu 10 lei bucata. Business adevărat cu coronavirus. 
Cine este fondatorul companiei GILEAD SCIENCES?
Michael L. Riordan are 79 de ani. A absolvit biochimia şi a făcut la bătrâneţe medicina.
Compania sa, înregistrată în Sylicon Valley, este un “rising star” în lumea medicamentelor antivirale.
Riordan are din anii ‘80 geniul de a manipula, împreună cu echipa sa medicală, genomurile a mai multor bacterii, creând microorganisme de laborator. Succesul său se bazează pe descoperirea unor mecanisme ale ingineriei genetice, medicina viitorului. Acelaşi lucru se face de o vreme şi la Timişoara. Dar nu sunt bani.
Încă din  1987, Riordan dezvoltă o serie de medicamente concepute pentru a lupta împotriva virusurilor precum HIV, hepatita B și gripa. Până la declaraţia oficialului O.M.S. compania sa avea o valoare de piață de aproximativ 850 de milioane de dolari. Acum s-a apropiat de un miliard de dolari. Cine l-a ajutat?
Medicamentul miraculos? O.M.S.? Guvernul mondial? Dar, totuşi, el nu e nou. E folosit de ceva ani în tratamentele infecţiilor cu EBOLA.

Ce face acum?

Îşi repoziţionează un brand vechi, neacreditat, ca pe un antiviral de succes. Exact, în plină isterie coronavirus.
Nu e business-ul de senzaţie? Te aşezi pe valul de şoc al unei crize, nu anunţi din timp că ai soluţia, aştepţi amplitudinea maximă şi pui un oficial O.M.S. să declare că medicamentul tău e miraculos. Şi fandacsia-i gata. Un tun de 140 de milioane de dolari în câteva ore. Asta da managment de criză. Rafinament şi poziţionare. Şi anticorupţia nu se prăvăleşte peste el. Vă puteţi imagina cum un om de afaceri român ar beneficia de serviciile unui oficial al unei instituţii mondiale fără să vină procurorii peste el?
 
 
Vocile lumii
 
„Gilead, o firmă din pădure, al cărei medicament Remdesivir nu este licențiat sau aprobat pentru utilizare nicăieri în lume, pare să beneficieze de o maximă încredere. Luni, acţiunile companiei au crescut cu 4,6%,” notează Bloomberg.com.


Raed Arafat: “Este un comportament extrem de deviant să ajungi să vinzi 50 de măști cu 100 de euro,” citat de Hotnews.
 
Teroristul bacteriologic e mină de aur
 În timp ce majoritatea companiilor farmaceutice cad cu 3,7 – 5 %, iar indicele de referinţă al Wall Street se prăbuşeşte catastrofal cu o mie de puncte, GILEAD SCIENCES străluceşte în bezna catastrofelor financiare.
Întâmplarea coronavirusul se dovedeşte un business adevărat. Undeva pe planetă se declanşează o criză. Ajuţi pe şestache autorităţile, aştepţi să crească valul, te urci pe el şi dai lovitura pe bursă.
Lumea îşi smulge părul. Iar unul pe o insulă ascultă voios cum sună gongul bursei. Nu e funny? Unii se nasc proşti, alţii se formează cu timpul. Avea să spună nebunul George din „Flora” copilăriei mele.
Nu mai avem războaie ca altădată. Nu se mai duc bărbaţii la oaste. Tinerii de azi sunt prea ocupaţi cu pensatul genelor şi cu epilatul părului de pe piept. Noii generali nu mai au grade militare. Sunt profesioniştii paşilor măsuraţi. Întâi provoacă o criză, apoi se aşează în fotolii zile întregi, admiră încleştarea, plătesc vreun oficial şi dau lovitura. Nu e de scenariu de film?

Cum să câştigi biletul de platină la bursă?
Dacă vreun oficial O.M.S. sau vreun guvern din lumea largă declară că tu cu produsele tale de pe tarabă sunt cele mai ocoşe, eşti fericitul posesor al biletului de platină de la bursă.
Arta de a face bani nu e la îndemâna oricui. Dar niciun amărăştean jucător pe bursă nu poate să dea asemenea lovituri fără deep-state-ul care ştie să învârtoşeze media.
Încă de acum câteva săptămâni reclamam suspecta menţinere a subiectului Coronavirus pe primele pagini ale marilor publicaţii ale lumii.
Ca unul trecut prin internship-uri pe la Pentagon, aflu de tânăr că războiul din Vietnam e câştigat doar graţie Hollywood-ului, nu al luptelor juste din Saigon. Dacă aş fi spălat pe creier, aş crede, precum alţii, că Rambo a biruit.
După 11 septembrie 2001 mă lămuresc rapid că duşmanii sunt teroriştii.  Ca jucător pe bursă îmi convine când răsare un duşman previzibil. Multe din crize sunt premeditate. Totul e să muşti valul.
În viitor, cazul COVID-19 va trebui studiat în asociere cu lovitura de pe bursă din 25 februarie 2020 a companiei  GILEAD SCIENCES. Riordan îşi freacă palmele.
Ăsta e curentul criză - efect. Pe el ne aşezăm. Sigur că locurile sunt cu taxă. Trăim. Ne entuziasmăm. Suntem copleşiţi de frică. Criza costă. Doar nu credeaţi că noul terorist bacteriologic loveşte doar China, a cărei pierdere economică e imăsurabilă cu instrumentele de azi?
Prin marile laboratoare de făcut bani se zice că 3.000 de morţi sunt decese colaterale.
 

Comentarii

loading...