10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe-a declaratiile

De-a declaratiile

Polul dreptei se lupta cu el insusi, in declaratii incendiare, seful SRI declara ca aviara ne vine de la unguri si slovaci, prof. dr. Oprescu declara ca presedintele Basescu va fi operat in tara si va pleca pe propriile picioare dupa vreo doua zile, acasa, la Cotroceni. Numai ca profesorul austriac n-a auzit de profetiile chirurgului social-democrat si l-a retinut pe presedintele roman in spital vreo saptamana, dar nici, odata ajuns acasa, Traian Basescu n-a regasit caldura caminului de la Cotroceni, ci a trebuit sa se resemneze cu aceea, mai artificiala, a Spitalului Elias.
Ce au comun toate aceste lucruri pe care le-am insirat mai sus? Au comuna o adanca superficialitate si graba de a spune si face repede ce-ti vine pe limba, ca sa nu ti-o ia altul inainte. Asa la Alianta DA, asa la profesorul demisionar in lacrimile angajatelor de la Municipal, asa la seful SRI, agreat inca de presedinte. Asa a facut – de cate ori? – si presedintele pe cand era nou-ales si trebuia sa demonstreze cat de jucator este. A jucat la Cotroceni, la inundatii, la Guvern, la Golden Blitz, la Maracineni, la Ciresica, langa Casa Scriitorilor de la Neptun, a jucat unde te asteptai si unde nu. Cat despre declaratii, nici cu dl Adrian Severin nu trebuie sa ne fie rusine. Dupa ce tacuse cateva luni bune, sau cativa ani daca luam ca reper celebra lista a spionilor, actualul euroobservator gaseste exact momentul sa se afirme declarand ca stie pozitiv, cum ar zice un erou din Caragiale, ca s-a si hotarat amanarea aderarii noastre la Uniunea Europeana pentru 1 ianuarie 2008. Aici, dl Severin are mai multe sanse decat in alte cazuri, pentru ca, oricum, nu exista decat doua posibilitati.
Ai zice ca un asemenea tip de comportament si asemenea declaratii stau bine mai ales celor care nu sunt implicati, care isi pot permite orice fantezii ca sa-si uluiasca auditoriul si sa-l faca sa se mire, pentru moment, de informatiile confidentiale, daca nu chiar strict secrete, pe care le detin vorbitorii. Or, cum memoria se scurteaza pe zi ce trece, momentul conteaza. E ca-n deviza fascistilor italieni: o zi ca leii.
Sa pastrezi, insa, sef al unui serviciu de inteligenta un cetatean (Radu Timofte) care pe cand era senator PDSR descoperea comploturi din afara sau dinauntru impotriva tarisoarei poate insemna doua lucruri. Fie ca nu te sinchisesti de aceasta jucarie si atunci o poti lasa in mana oricui, fie ca tratezi lucrurile dupa alte criterii, eventual clientelare.
Cat despre neintelegerile deja cronicizate din Alianta DA, in zadar li s-a dat noilor aliati ca exemplu soarta celor vechi, printre care unii s-au si numarat, intre 1996 si 2000, frecusurile si controversele publice, dure si in vazul lumii, se desfasoara in fiecare zi, ajungand aproape sa nu mai fie nici macar un subiect de presa. Si asta tocmai in momentul cand, daca sunt interesati de aderarea la UE, au primit semnalul ca se asteapta un efort suplimentar pentru lunile care au mai ramas din anul acesta. E drept ca atacurile vin mai ales din partea PD, care gaseste mereu punctele slabe ale PNL si le exploateaza. Restructurarea Guvernului e o volta pe care, liberalii stiu asta prea bine, se ajunge tot la demisia premierului si, eventual, se poate schimba proportia partidelor in interiorul Executivului. Acum, eu nu spun ca stabilitatea initiala nu era una falsa, dar in politica se poate face mult si pastrand asa ceva, pana treci puntea. Or, la nerabdarea noastra, parca ne vad cazand in rau fara sa stim sa inotam. Impinsi din spate de vorbaria si pripeala celor de sus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă