12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBaronii intunericului

Baronii intunericului

Omul-orchestra a gasit si de asta-data solutia – ajutat si de Omar Hayssam – sa scape deodata de mostenirea PSD – trei trompete din prea numeroasa orchestra a serviciilor secrete. Cei trei au dat vina pe instanta – care a admis, totusi, ca Omar sa fie judecat in libertate. Acum, dupa ce un an si jumatate s-au gudurat pe langa Basescu sa-i lase in fotolii, sar la gatul lui ajutati de PSD. Cica nu ei ar fi vinovati de fuga sirianului, ci oamenii presedintelui. Iar opozitia ii sustine si vrea sa-i reinscauneze.
Prin mimetism, a demisionat si procurorul general. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o mare decapitare si nici macar de o “grava criza” a sistemului de siguranta. Mai greu ii va fi lui Basescu sa impuna patru nume in locul demisionarilor.
Serviciile de informatii s-au considerat tot timpul stat in stat. Asa se explica aroganta lor, dar si mutenia cand au inregistrat conexiuni socante si esecuri rasunatoare. Daca, intr-adevar, Hayssam a parasit tara intr-un vapor cu berbecuti si taurasi ori cu barca pe Dunare, acesta le-a dat clasa baronilor intunericului. Brambureala este tipica serviciilor secrete. La fel si usurinta prin care sunt eliberati medical asemenea pacienti, chiar si acuzati de terorism. Cursa nebuna de prindere a fugarului cu metastaze este hazlie de vreme ce se mai umbla si acum prin trenurile de marfa. Mai bine s-ar scotoci prin documentele de la SRI, SIE, 0962, Parchet, Judecatorie.
Batrana Securitate, adevarata armata a terorii, dar si unele dintre serviciile noastre secrete au pus, din greu, bete-n roate schimbarilor prin loialii lor zbiri, constienti ca sunt cei care au controlul tarii. Ii asculta pe ziaristi, dar nu sunt in stare sa-l tina sub observatie pe superspionul Omar Hayssam. Va mai amintiti de prefectul Banu, de la Iasi, care stia de la SRI ce vorbesc ziaristii la telefon? Serviciile secrete s-au infiltrat tot mai mult in societate, in loc s-o apere. Ce-au patit imparatii intunericului care au restrans drepturile constitutionale ale lui Iani si Ciuvica, urmariti “informativ”, apoi arestati pentru un amarat de Armagedon? Caracterul ideologico-represiv al serviciului de informatii interne era la locul lui. Ce-au patit mai-marii serviciilor, care le-au tarat in tot felul de scandaluri – Berevoiesti, Terasa Anda, mineriade, arestarea agentilor SIE de catre agentii lui Gheara?
La 16 ani de la “disparitia” Securitatii inca nu stim toate ororile acesteia, de aceea mai simtim in vazduh duhul serviciilor secrete, fosta politie politica mai facand si acum parte din decorul cotidian al patriei. La noi se poate vorbi de o inflatie de cooperative “ochiul si timpanul”. Schimbarea varfurilor serviciilor secrete s-a facut cu mare greutate. Aceeasi greseala a facut-o Emil Constantinescu, care declara, la instalarea in functie, ca Talpes nu va fi schimbat pentru ca “a adus mari servicii tarii”. Fosti lucratori ai Securitatii, dar si actuali, detin o mare influenta in viata politica si economica. Au avut o clipa de panica, un motiv de neliniste doar cateva luni dupa Revolutie. Dupa aceea au revenit in forta, doar faceau parte din “arma de lux a Romaniei”, cum a denumit-o un sef al securistilor bucuresteni. Practic, a fost perpetuata reteaua de interese a microcosmosului securist, siguranta nationala devenind paravan pentru tot felul de nemernicii.
Daca stam bine sa ne gandim, toate acestea, din cauza tergiversarii Legii lustratiei si repudierii Punctului 8 de la Timisoara. Oameni cu mentalitatea ca pot actiona fara sa dea socoteala, chiar si atunci cand il pierd pe Hayssam. Elocventa este pozitia PC fata de viitorii sefi ai serviciilor secrete: nu vor vota decat oameni cu “experienta indelungata” in domeniul informatiilor.
In rest, nadejde la 1 ianuarie 2007, cand vor fi reformate si serviciile. Limanul. Normalitatea.

Cele mai citite

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă