Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Conductorul Nicușor Dan, între curenţii liberali şi tampoanele useriste

Marius Ghilezan 08.09.2020 - 06:52
Marius Ghilezan

Mai mulţi cititori mi-au reclamat că nu văd lucrurile bune de la Nicuşor Dan. Las deoparte faptul că nu şi-a exercitat profesia de matematician, dar poate că logica dobândită în anii de studii a folosit-o în scopul salvării clădirilor de patrimoniu din Bucureşti.

Share

Răii spun că a făcut jocurile unor investitori imobiliari. Bunii susţin că independenţa lui e un atuu.

Păi să vedem cât îşi poate păstra echilibrul un primar, astfel încât la un moment dat să nu cadă, sărmanul de el, între scaune.

Neutru politic, dar dependent de voturile politice

Apărut dintr-o nevoie de reprezentare a celor sătui de partidele tradiţionale, Nicuşor Dan a făcut la alegerile trecute o supriză uriaşă. Poate că fără tactul său şi măsura paşilor din campanie, Uniunea Salvaţi Bucureştiul nu ar fi făcut figura frumoasă, spectaculoasă şi inspiraţională pentru cei călăuziţi de dictonul “noi suntem oamenii noi.”

Ideea unui primar neutru politic nu pare să fie neapărat rea. La o primă vedere. Dar marea problemă nu stă în imaginea de ansamblu, ci în detalii. Pentru că detaliile sunt cele care dau sensul unui proiect pe patru ani, așa cum ne-am dori să avem în București.

Diavolul se îmbracă de la Pra(v)da

Nicușor Dan poate avea intenții bune pentru București, problema centrală este însă aceea că  interesele PNL, USR și PLUS îl plasează în rol de conductor. Nu mă refer aici la cel care compostează biletele în tren. Ci la acel instrument de transmitere a curenţilor şi ale frecvenţelor convenabile plasatorilor din spatele său.

Odată ce l-au propus aliaţilor politici, liberalii au zis că se curăţă de zgura bătrâneţii, de ridurile vârstei şi eliberează tensiunile inerente unei competiţii interne.

Ludovic Orban a şi dat chiar o lovitură de partid, eliminând pe vreun eventual pretendent la scaunul de preşedinte al PNL.

E şantajabil "independentul"?

Neprihănitul matematician (căruia DNA nu i-a văzut finanţările ilegale din 2016) este, pentru PNL, paravanul perfect pentru acţiunile hămesite ale liberalilor, dornici de a fi mai mult decât sunt acum, trupeşte şi materialiceşte.

Norodul nu va vedea cum l-a umbra alesului se vor face cele mai mari învârteli de la fondarea partidului încoace. În scurt timp şi spiritul lui Pache Protopopescu se va transforma în supernovă.

Foame de contracte e mare, mai mare decât simpla cură de slăbire din anii opoziţiei.

Poate că mulţi alegători nu ştiu că primarul general nu guvernează singur capitala. Pentru ca proiectele sale să fie împlinite are nevoie de majoritatea voturilor în Consiliul General.

 

Vocile lumii: „Am plecat din partid crezând că las în urmă o organizaţie de oameni principiali care merge pe drumul ei. Am respectat decizia majorităţii. Parlamentarii jurişti spun că alegerile din Bucureşti (ale USR n.a.) au fost anulate nestatutar”, a scris Nicuşor Dan, în 29 octombrie 2017 pe pagina sa de facebook.

Relaţia lui Nicuşor Dan cu Vlad Voiculescu este mai mult decât rece

Vlad Voiculescu, vicele de inimă neagră

Nu vi se pare ciudat că USR-PLUS şi PNL merg împreună în susţinerea candidatului dreptei pro-europene, dar au liste separate pentru Consiliul General şi pentru Consiliile locale?

Aici e miza. PUG-ul, PUZ-urile, banii pentru reabilitări, construcţii de drumuri se trec prin Consiliul General cu 50 plus 1 din voturi.

USR susţine că e mai bine clasat electoral în Bucureşti decât PNL-ul. Şi prin votul politic urmăreşte nu numai să aibă cei mai mulţi consilieri generali, ci să şi dea viceprimarul, cu un rol deloc de neglijat.

Aici e mica, marea problemă.

Ca primar, va fi râvnit de USRişti ca preşedinte

Structura de comandă a fostului său partid, partid transformat în Uniunea de Salvare a României, nu îi e favorabilă. Chiar dacă masa salvatorilor îşi amintesc de anii copilăriei formaţiunii pe care el a propulsat-o, nu şi inventat-o.

Dan Barna va vedea în el posibilul înlocuitor la preşedinţia partidului. Nicuşor Dan mai are suficiente voturi în cadrul USR, poate mai puţine pe falanga PLUS. Dar de acolo, cine sare?

Vlad Voiculescu. Acesta vrea nici mai mult, nici mai puţin, postul de viceprimar pentru a-şi pune în operă spitalele pe care doreşte să le managerieze, precum o stăreţie. 

Relaţia lui Nicuşor Dan cu Vlad Voiculescu este mai mult decât rece.

Dar din poziţia de Conductor de arsenal, Nicuşor Dan va trebui să aibă grijă de fitilele care leagă diferitele dinamite.   

Vlad Voiculescu nu va uita prea uşor că a fost înfrânt în competiţia internă pentru candidatura la postul de primar general.

Din postura de vice şi cu întreg concursul băieţilor şi fetelor obediente de pe listă, Voiculescu poate să-şi construiască un pol de putere.

Ce e sigur e că nici PNL, nici USR-PLUS nu-l vor lăsa pe Nicuşor Dan să-şi impună singur programele mult visate.  

Transformerul, personajul care a înnebunit copiii

Dacă mi se permite o comparaţie, Conductorul Nicușor Dan este un fel de transformer, asemănător celebrelor personaje din desenele animate. Doar că, în cazul său, capul e îndreptat spre “înainte”, în timp ce mâinile îi sunt legate înapoi. Şi-ar dori ca măcar un picior să-l desprindă de corpul legat, pentru a deveni autonom.

Sacoşa pe care a moştenit-o din perioada electorală îl va îndesa şi mai tare în scaun. Pe o listă nevăzută de marele public, i s-au prescris meniurile de la masa bogată a ceea ce va să vie. Candidatul are şi morcovi şi ţelină şi pătrunjel, la nivel de promisiuni. Doar că bugetul îl vor face cei din Consiliu, iar el va trebui să facă masa bogată. Nicuşor Dan va fi pus în ipostaza de a rândui meniuri a la carte, cu produse pe datorie. Când finanţatorul va fi şucărit şi nemulţumit că n-a putut umple tirurile de carne, înainte de festin, va face, precum o pitulice, zarvă mare. Sigur că se vor vorbi despre nepotriviri de caracter, se vor lansa sudălmi şi ocări despre cât de vizibilă e ibovnica unuia sau altuia, dar nu se va comite sperjurul la vedere. Că doar nu sunt kamikaze.

Ober Chef, dar îi bagă alţii carne

Lui Nicuşor Dan i se va da titlul de Chef. Dar aprovizionarea şi invitaţii la “potolurile greţoase,” le vor face tot ei, susţinătorii de azi. Ştie toată lumea câte nemulţumiri are Nicuşor Dan cu referire la listele electorale. El va lucra cu stofa clientului. Dar dacă nu va ajunge materialul nici să acopere masa? Ghinion. Va da vina pe greaua moştenire.

Alegătorii lui Nicuşor Dan nu au răbdarea introspecţiilor. Ei sunt adepţii demolărilor. Nu-i interesează cine şi cum va reconstrui stabilimentul. Nihilişti din vocaţie sunt anti, aşa că oricând îşi vor putea retrage ambasadele, atunci când acuzele de corupţie vor ieşi în public.

Dar pentru Bucureşti va fi extrem de târziu. De la Bariera Vergului, la capra podului progresist se vor pierde ani de stagnare. Şi firea oamenilor va fi rânduită pe rândul regretelor. Aşa e în tenisul electoral.